eXplore dance festival

Tema acestei editii: identitatea. Argumentul ArtLink: „Alegerea acestei teme se datoreaza unei observatii pe care criticii de dans o fac din ce in ce mai des: cat de mult din mesajul coregrafic se datoreaza identitatii personale si cat de mult identitatii sociale?”

Schematizand putin lucrurile, festivalul “isi propune sa provoace artistii coregrafi, dar si publicul, la un exercitiu de identitate si sa decida unde se situeaza in raport cu intrebarile care decurg de aici: identitate artistica/identitate personala/identitate sociala. In ce masura apartenenta la o estetica reprezinta o alegere «naturala» sau este conditionata de context? Si reciproc, in ce masura problemele legate de identitatea personala si intrebarile unui artist iradiaza in societatea intreaga? Dansul, ca arta a spectacolului, trebuie sa expuna probleme generale sau trebuie sa fie doar o expunere a ideilor si conceptelor care il preocupa pe artist?”. Hm de doua ori. Nimic nu prea “trebuie” in optiunea pentru o estetica sau alta, mai “personala”, ori mai “angajata”. Identitatea unui artist e clar “artistica”, un construct, restul e “literatura” teoretico-sociologico-s.a.m.d. De vazut, totusi, cum va decurge discutia in cadrul mesei rotunde moderate de criticul de dans german Arnd Wesemann de la “Balettanz Magazine”, pentru ca, dincolo de ce sustin organizatorii festivalului, ce aduce cu adevarat nou “eXplore” e acest interes pentru dicursul critic in contextul dansului contemporan.

Directorul festivalului este coregrafa Andreea Capitanescu, consultant artistic in cadrul asociatiei ArtLink. Ea, impreuna cu Nicoleta Braniste (coordonator de proiecte pentru ArtLink), Clara Traistaru (PR ArtLink) si Vava Stefanescu (director artistic al CNDB) au alcatuit juriul care a selectat participantii la festival. Dar ce e ArtLink? Creata in februarie 2005, asociatia ArtLink functioneaza ca o “platforma de productie si difuziune multidisciplinara” propunandu-si sa contribuie la stimularea si dezvoltarea mijloacelor alternative de expresie artistica in dans, arte vizuale, teatru, film, literatura, muzica.”

Ce sustin organizatorii ca aduce nou “eXplore” fata de celelalte festivaluri din tara ori fata de prima editie din 2005? “Este un festival international care se adreseaza tinerilor coregrafi si dansatori care au deja un parcurs care se anunta promitator”. Iar daca prima editie a festivalului “eXplore” si-a propus (onest si folositor) si a reusit sa faca vizibili tineri coregrafi romani, in 2007 “eXplore” tine cont de noul context mult mai prielnic dansului contemporan, organizand o editie tematica. Totusi, cine participa? Romanii: Catalina Gubandru, Cosmin Manolescu si Andreea Novac (cu piesa “B 26 Dans”, al carei text de prezentare incepe asa: “In contextul romanesc, dansul a devenit o chestiune sexy, a bea cola inseamna a trai, iar televizorul este formator de opinie …”).

Dintre artistii straini care au atasat spectacolelor lor texte de prezentare, de remarcat francezul Osman Kassen Khelili cu soloul “Mister K”: “Mister K este un personaj fictiv care absoarbe si digera gesturile inconjuratoare. Hranindu-se fara incetare din trecutul sau, din originile sale si cunostintele despre sine, el canibalizeaza gestualitatea si fluxul trecatorilor, ale martorilor festinului sau, martori prezenti sau disparuti. Ce fantome il bantuie pe «Mister K»?” De retinut si Miguel Gutierrez cu soloul “Retrospective Exhibitionist”, despre vulnerabilitatea celui privit, analizand doua aspecte inerente oricarui performance: “ce prezinta interpretul” & “ce simte interpretul”. Folosind un televizor, un microfon, un amplificator si o camera video, Gutierrez priveste/pune in discutie trecerea (nemiloasa) a timpului si impactul ei asupra interpretarii live si a vietii pe scena”. Miguel Gutierrez traieste in Brooklyn. E in egala masura dansator si muzician. In zona dansului, a lucrat, printre altii, cu John Jasperse si Juliette Mapp, care au venit in Romania in 2004, dar si cu faimoasa Jennifer Lacey.

Festivalul “eXplore dance”, cea de-a doua editie, va fi organizat intre 22-28 octombrie 2007, de ArtLink, in colaborare cu Centrul National al Dansului Bucuresti (CNDB).