Dinel Staicu ar putea fi eliberat de justitia maghiara din neglijenta autoritatilor romane

Cazul omului de afaceri craiovean Dinel Staicu, condamnat la sapte ani de inchisoare cu executare in dosarul BIR si disparut misterios din Romania, a dat din nou peste cap autoritatile romane. Ieri, IGPR a dat un comunicat de presa prin care anunta ca politistii maghiari l-au depistat pe urmaritul international Dinel N. in seara zilei de 19 aprilie, pe raza localitatii Mako, la 25 de kilometri de vama romaneasca Nadlac.

IGPR a informat Ministerul Justitiei (MJ), pentru a initia procedurile de predare a acestuia. Tot ieri, autoritatile din Ungaria au informat Ambasada Romaniei la Budapesta ca cetateanul roman Dinel Nutu (fost Staicu) va fi prezentat azi in fata instantei, in vederea unei decizii privind extradarea in Romania. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), misiunile Romaniei la Budapesta si Szeged au fost contactate de membrii familiei lui Dinel pentru a vorbi cu persoana retinuta.

Justitia si-a dat cu stangul in dreptul

Interesant este ce s-a petrecut in cazul Dinel Nutu/Staicu la instantele romanesti. Pe 4 aprilie 2011, Curtea de Apel Bucuresti stabilea sentinta finala in cazul BIR la sapte ani de inchisoare cu executare. Mandatul de executare a fost emis insa de Judecatoria Sectorului 4 Bucuresti, acolo unde s-a judecat pe fond cauza. Din pacate, judecatorii au emis un mandat pe numele Staicu Dinel, desi intre timp omul de afaceri preluase numele de Nutu, dupa sotie.

Expertii in practica judiciara consultati de GdS spun ca legea nu prevede expres cum se procedeaza in astfel de situatii. „In cazul schimbarii numelui, judecatorul delegat la Biroul de executari penale din cadrul Judecatoriei Sectorului 4 trebuie sa opereze modificarea de nume direct pe mandat. Probabil ca nu a vrut sa-si asume responsabilitatea si a depus o contestatie la executare, la aceeasi instanta“, au spus expertii consultati.

Practic, actiunea de la Judecatoria Sector 4 a prelungit debandada in cazul lui Dinel. Contestatia la executare a fost inregistrata la instanta pe 7 aprilie, iar termenul de judecata a fost stabilit pe 12 aprilie. Intre timp, pe numele Dinel Nutu a fost deja emis un mandat international de arestare, fiind dat in urmarire prin Interpol.

Asa cum se gaseste pe pagina web a Interpol, Nutu Dinel are trei infatisari. Pe 12 aprilie, judecatoria a admis contestatia la executare si a completat mandatul de executare cu noul nume al lui Dinel si noua adresa din Bucuresti. Sentinta a fost data cu drept de recurs in termen de zece zile de la pronuntare pentru procuror, respectiv de la comunicare pentru intimatul condamnat. Asadar, mandatul pe noul nume nu era definitiv. Din informatiile noastre, avocatii lui Dinel au depus ieri-dimineata recurs la aceasta sentinta.

Interpol are trei Dinel Nutu in urmarire

Pe de alta parte, Dinel Staicu are un nou dosar pe rol, cel in care este acuzat de prejudicierea Transgaz Medias cu 11,3 milioane de euro – care se judeca la Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti. In acest caz, DNA a obtinut arestarea preventiva in lipsa pe 30 de zile a inculpatului. MJ, IGPR si MAI au transmis ieri ca instanta de fond, adica Judecatoria Sectorului 4, este cea care trebuie sa se ocupe mai departe de cazul Staicu.

 Numai ca la telefon nu raspundea nimeni pentru un punct de vedere, de la biroul de relatii cu presa, la biroul de executari penale, grefieri sau centrala. In cele din urma, ne-a oferit explicatii pe procedura Cristi Danilet, membru in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM): „Autoritatile maghiare pot retine un inculpat, dar el poate face obiectiuni pe problema numelui. In mod normal, mandatul trebuie sa ramana definitiv, iar aceasta se poate realiza prin derogari de la termene de pe o zi pe alta. Trebuie sa se dovedeasca faptul ca persoana condamnata este una si aceeasi cu persoana retinuta. Dar nu stiu care este legislatia in Ungaria“.

Teoretic, daca judecatorii maghiari nu au maine dovada ca persoana retinuta Nutu Dinel este una si aceeasi cu persoana condamnata Staicu Dinel il pot elibera. Iar mandatul de executare a pedepsei emis de Judecatoria Sector 4 pe numele Nutu Dinel nu este definitiv, pentru ca tocmai a fost atacat cu recurs in termen de avocatii lui Dinel. Pe de alta parte, nimeni nu a reusit sa ne explice cum de a fost dat in urmarire internationala prin Interpol Nutu Dinel, din moment ce procedura de modificare a mandatului cu noul nume este inca pe rol.