Curtea Constitutionala decide cand vom avea vot uninominal

Joi 6 martie, 26 de senatori ai Partidului Romania Mare si ai Partidului Conservator au depus contestatie la Curtea Constitutionala asupra legii votului uninominal.

Sesizarea a fost semnata de 16 senatori ai PRM, 9 senatori ai PC si de senatorul independent Dan Claudiu Tanasescu.

Contestatarii au gasit cel putin sapte puncte slabe ale legii votului uninominal.

Daniela Popa, presedintele conservatorilor, a declarat ca articolul privind alegerea presedintilor consiliilor judetene prin vot uninominal nu trebuie sa faca parte dintr-o lege privind alegerile generale, ci sa fie inclus in legea alegerilor locale, prin modificarea acesteia.

Liderul PC a mai afirmat ca legea votului uninominal incalca si libertatea de alegere a unui candidat, prin stabilirea pragului electoral de 5%. Astfel, daca un candidat este ales de 60-70% dintre alegatorii ce se prezinta pentru un colegiu electoral, acesta poate sa nu devina parlamentar din cauza ca partidul din care face parte nu trece pragul de 5%.

“Un candidat independent poate sa fie ales cu 51% din voturi, dar cel al unui partid nu, pentru ca este conditionat de pragul electoral de 5%”, a subliniat Daniela Popa.

Un alt punct contestat al legii votului uninominal este si suma de bani pe care viitorii candidati trebuie sa o scoata din buzunar pentru a-si prezenta candidatura. Aceasta suma reprezinta echivalentul a cinci salarii brute pe economie, adica circa 2.500 de lei.

In contestatia trimisa Curtii Constitutionale se mai arata si nemultumirea fata de faptul ca exista posibilitatea ca, prin sistemul de distribuire a voturilor, dintr-un colegiu sa fie alesi parlamentari mai multi candidati, iar alte colegii sa nu aiba niciun reprezentant in Parlament.

Semnatarii contestatiei au tinut sa precizeze inca de la inceput ca prin acest act nu se invoca neconstitutionalitatea intregii legi privind introducerea votului uninominal, ci doar a unor prevederi.

Prin semnarea sesizarii, senatorii conservatori si-au exprimat punctul de vedere asupra legii votului uninominal, lucru pe care nu l-au putut face marti, 4 martie, intrucat legea a fost adoptata in mod tacit de Senat.

Din acest moment se asteapta hotararea Curtii Constitutionale asupra neconstitutionalitatii punctelor votului uninominal vizate de catre PC si PRM.

Sesizarea facuta joi de catre senatorii conservatori si cei ai PRM poate determina intarzierea utilizarii uninominalului ca modalitate de vot.

Daca punctele prevazute in contestatie vor fi acceptate ca fiind neconstitutionale, legea votului uninominal va trebui sa treaca din nou prin toate fazele procedurale din Parlament. Acest lucru poate duce la utilizarea ca modalitate de vot a uninominalului abia la alegerile parlamentare.