Cum se fac si se planteaza butasi?

Tulpinile sau lastarii plantelor functioneaza ca specii de reproducere care va infrumuseteaza gradina. Nu le aruncati dupa taiere; invatati cum sa plantati butasi.

Ati auzit vreodata de plantarea butasilor? Acesta consta in acordarea unui scop reproductiv bucatilor de ramura, lastarilor sau tulpinii taiate. Aceasta forma de multiplicare a plantelor este avantajoasa deoarece cultivarea nu incepe de la zero.

Cum se fac butasi?

Butasii prospera pe copaci, flori, ierburi si chiar arbusti. Esential este ca admit aceasta metoda de reproducere, deoarece nu toate plantele o tolereaza. De asemenea, este esential sa faceti taierea corecta, adica sa aveti grija sa nu deteriorati specimenul.

Procesul include curatarea, indepartarea frunzelor inferioare si indepartarea mugurilor de flori si a bracteelor, astfel incat acestea sa nu consume substantele nutritive esentiale in dezvoltarea radacinilor.

Pregatiti un recipient cu substrat si in acesta semanati butasii, lasand distanta intre ele. Pentru o inradacinare mai buna, infuzati-i cu hormoni inainte de a-i inghesui.

Sfaturi pentru plantarea butasilor

Plantarea butasilor nu inseamna doar taierea unei bucati de copac, ingroparea si udarea acestuia. Aplicati sfaturile pe care le oferim mai jos pentru radacini si crestere sanatoasa.

  1. Taiati la momentul potrivit

Cele mai bune perioade sunt toamna si iarna. Copacii nu sunt deteriorati de faptul ca nu au flori. In ceea ce priveste tehnica de taiere, se sugereaza ca aceasta sa mearga orizontal de la baza segmentului, intre 20 si 40 de centimetri.

  1. Selectati cele mai bune tulpini

Ramuri coapte, a caror varsta este mai mare de 1 an si mai mica de 4. Astfel veti obtine rezultate favorabile in cultivare.

  1. Oferiti-le stratul potrivit

In functie de speciile de plante, va fi amestecul de sol. De fapt, in magazine gasesti compost pentru culturi specifice: suculente, trandafiri, arbusti. Printre cele mai utilizate se numara amestecul de apa si ingrasamant sau un pat de nisip sau pamant cu materie organica umeda.

  1. Asigurati-va ca primesc lumina soarelui in cantitati adecvate

Lumina soarelui pe care o primesc nu trebuie sa fie directa; semi-umbra este ideala in prima etapa. Sunt cei care se sustin cu nuante retractabile de nuanta albicioasa.

  1. Urmariti umiditatea

Irigarea este comuna. Nu saturati complet ghivecele sau tavile. Asezarea lor pe pietre previne actiunea capilara si mentine solul in recipient cu umiditatea ideala.

  1. Nu transplantati fara radacini

Nu miscati plantele fara a verifica radacinile. Incercati un remorcher usor pentru a vedea daca ii este greu sa decoleze. Cu acest test de rezistenta veti verifica daca puteti planta deja butasi intr-un alt vas sau intr-o zona definitiva a gradinii.

  1. Folositi unelte in stare buna

O greseala obisnuita este utilizarea instrumentelor neinfectate sau deteriorate, cu care transmiteti boala noilor plante si celor din jur. Curatati instrumentele si incercati sa le mentineti ascutite, astfel incat sa puteti lucra confortabil.