Cum sa inveti sa desenezi: tehnici si idei de desen

S-ar putea sa va ganditi la desen ca pe o abilitate pe care o urmaresc doar oamenii care viseaza sa devina artist, dar de fapt este mult mai mult decat atat. Oricine poate desena!

Conform mai multor studii, desenul are un impact mare asupra capacitatii de memorie pe termen scurt si lung. Asadar, daca nu-ti amintesti unde ti-ai pus cheile sau cine este actorul dintr-un film, desenul ar putea fi o modalitate buna de a-ti imbunatati memoria.

Exercitiul desenului poate chiar rafina personalitatea si poate schimba modul de a vedea viata. Un artist complet este un artist care stie sa foloseasca tot felul de tehnici. Dar pentru a ajunge acolo necesita adesea sa petreci multe ore de munca in spatele unui sevalet sau a unei foaie de hartie goala. 

Carbune, grafit, creioane colorate, piatra neagra, pixuri, vopsea in ulei… pentru a numi cateva. Caricaturistii au de ales atunci cand vine vorba de selectarea subiectului sau a diferitelor tipuri de desen pe care urmeaza sa le faca. Daca esti in cautare de idei de desene, iti recomandam site-ul mojoo.ro unde gasesti o varietate de desene de unde te poti inspira.

In timp ce unii prefera sa deseneze un portret in carbune, altii se vor bucura sa il reproduca cu creioane colorate.

Care sunt cele 7 tipuri de desen?

Daca esti interesat sa descoperi aceasta disciplina, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa inveti despre diferitele tipuri de desen.

Desen tehnic

Este cea folosita pentru a reprezenta obiecte sau sisteme cu precizie si acuratete, respectand unele reguli si conventii. Este utilizat in domenii precum inginerie, arhitectura, mecanica si electronica. Cateva exemple de desen tehnic sunt planuri, schite, diagrame si harti.

Desen geometric

Este cea care se bazeaza pe utilizarea unor figuri geometrice simple, cum ar fi puncte, linii, unghiuri, poligoane si cercuri. Este folosit pentru a studia proprietatile si relatiile acestor figuri si pentru a rezolva probleme matematice.

Desen naturalist

Este cel care incearca sa reproduca realitatea asa cum o vedem noi, cu cel mai mare detaliu si realism posibil. Este folosit pentru a observa si reprezenta natura si elementele acesteia, cum ar fi plante, animale, roci si peisaje. Cateva exemple de desen naturalist sunt placile botanice si zoologice.

Desen abstract

Este cea care se indeparteaza de realitate si se bazeaza pe imaginatia si creativitatea artistului. Nu cauta sa reprezinte obiecte sau forme recunoscute, ci mai degraba sa exprime senzatii, emotii sau idei prin utilizarea culorii, formei si compozitiei.

Desen pentru copii

Este cea pe care o fac baietii si fetele din momentul in care incep sa mazgaleasca si pana cand dobandesc o mai mare stapanire a limbajului grafic. Ea reflecta modul lor de a vedea lumea si dezvoltarea lor cognitiva si emotionala.

Desen terapeutic

Este cel care este folosit ca instrument de imbunatatire a sanatatii mentale si emotionale a oamenilor. Permite exprimarea sentimentelor, eliberarea tensiunii, cresterea stimei de sine si promovarea comunicarii. Se poate face individual sau in grup, ghidat sau gratuit.

Desen artistic

Este poate stilul preferat al multora, cauta sa creeze opere de arta in scopuri estetice sau comunicative . Poate fi folosita aproape orice tehnica sau material, inclusiv creion, carbune, acuarela, pixuri, pasteluri si chiar sangria. Dar cunoasterea tipurilor de desen este doar inceputul, daca vrei sa te bucuri de aceasta disciplina te invitam sa inveti si sa experimentezi diferitele tehnici de desen artistic.

Care sunt tehnicile desenului artistic?

Practic, tehnicile desenului artistic sunt diferitele metode folosite pentru a crea imagini cu creioane, carbuni, pene, pensule sau alte instrumente. Unele dintre cele mai comune tehnici sunt umbrirea, trasarea, pene, amestecare si gradient . Aceste tehnici va permit sa creati efecte de lumina, umbra, volum si textura in opere de arta prin diferite materiale.

Ce este desenul cu creion?

Desenul in creion este o forma de expresie artistica care foloseste un instrument de grafit pentru a crea imagini pe o hartie sau pe alta suprafata. Desenul in creion este una dintre cele mai populare si simple tehnici de a invata sa desenezi. Poate fi folosit in diferite scopuri, cum ar fi schite, ilustrare, portret, desene animate sau peisaj.

Desenul cu creion are mai multe avantaje, cum ar fi usurinta in utilizare, costul scazut si varietatea de tonuri si efecte care pot fi obtinute cu diferite grade de duritate si presiune a creionului. Un aspect foarte important in desenul cu creion este sa inveti sa diferentiezi si sa folosesti diferitele tipuri de creioane pentru desen.

Tipuri de creioane pentru desen

Creioanele de desen sunt clasificate in functie de duritatea minei lor, care variaza de la 9H (cel mai dur) la 9B (cel mai moale).

Creioanele dure au o mina fina si clara, care este folosita pentru a realiza linii precise si delicate. Creioanele moi au o mine groasa si inchisa la culoare, care este folosita pentru a face linii moi, umbrite. Intre aceste extreme exista o varietate de grade intermediare, cum ar fi F (firm), HB (echilibrat) sau 2B (destul de moale).

Pentru a alege tipul potrivit de creion pentru desenul tau, trebuie sa tii cont de stilul pe care vrei sa-l obtii, de hartia pe care urmeaza sa o folosesti si de presiunea pe care o exerciti la desen.

De exemplu, daca vrei sa faci un desen realist, cu multe detalii si contrast, ar trebui sa folosesti mai multe tipuri de creioane, de la cele mai dure la cele mai moi, si o hartie cu granulatie fina, care sa nu se rupa cu mina.

Daca doriti sa faceti un desen mai expresiv si mai liber, puteti utiliza un singur tip de creion moale , cum ar fi un 4B sau un 6B, si o hartie cu granulatie medie care confera textura liniei. Si daca vrei sa faci un desen rapid si usor, poti folosi un creion echilibrat, ca un HB sau un F, si o hartie normala.

Cum sa desenezi cu creionul pentru copii?

Daca vrei sa descoperi desenul in creion in compania copiilor, nepotilor sau fratilor tai, iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa exersezi desenul in creion cu copiii.

  • Adaptati nivelul de dificultate la varsta si abilitatile copiilor. Nu le cereti sa faca lucruri pe care nu le pot face sau sa va frustrati. Incepeti cu elementele de baza si cresteti treptat complexitatea.
  • Utilizati materiale variate si distractive. Copiii se plictisesc usor daca deseneaza intotdeauna cu acelasi creion sau hartie. Incercati diferite culori, texturi, forme si dimensiuni. Lasa-i sa experimenteze si sa creeze liber.
  • Le incurajeaza imaginatia si exprimarea. Nu le impuneti un model sau un stil de desen. Lasa-i sa deseneze ce vor, cum vor si unde vor. Incurajati-i sa spuna povesti cu desenele lor si sa le impartaseasca altora.
  • Fii rabdator si pozitiv. Copiii au nevoie de timp si sprijin pentru a invata sa deseneze. Nu-i critica si nu-i compara cu altii. Recunoaste-le eforturile si realizarile. Fa-i mandri de desenele lor si de ei insisi.