Cum sa avem o imunitate puternica

Exista multe suplimente si produse in magazinele alimentare si de aprovizionare care pretind ca ajuta la cresterea sistemului imunitar. Dar, desi poate parea evident, cresterea sistemului imunitar este mult mai dificila decat ai putea crede si din motive intemeiate.

Sistemul tau imunitar este incredibil de complex. Trebuie sa fie suficient de puternic si sofisticat pentru a combate o mare varietate de boli si infectii, dar nu suficient de puternic pentru a preveni reactia excesiva, provocand alergii si alte tulburari autoimune. Pentru a opera in acel echilibru delicat, sistemul dvs. imunitar este strict controlat de o varietate de factori.

Dar, in ciuda acestei complexitati, exista obiceiuri de viata de zi cu zi pe care va puteti concentra pentru a va oferi sistemului imunitar ceea ce are nevoie pentru a combate infectiile sau bolile.

Fiecare om se naste cu functie imunitara, iar specialisti o clasifica in doua categorii:

Imunitate innascuta – care nu functioneaza la capacitate maxima

Imunitate adaptativa – care se dezvolta pe parcursul vietii pe masura ce organismul intra in contact cu diversi agenti patogeni

Sistemul imunitar este format dintr-o retea de celule, proteine, tesuturi si organe, care au rolul de a proteja organismul de boli si infectii. Atunci cand sistemul imunitar functioneaza in parametri normali previne infectiile si asigura sanatatea organismului, iar atunci cand nu functioneaza corespunzator, riscul de imbolnavire creste. In momentul in care organismul este atacat de agenti patogeni (antigeni), sistemul imunitar initiaza raspunsul imun. Anumite celule ale organismului nostru produc substante numite anticorpi, care retin caracteristicile antigenului respectiv, pentru ca data viitoare cand va intra in contact cu acesta sa il recunoasca si sa il elimine mult mai repede. 

O imunitate puternica inseamna sa avem un organism sanatos, capabil sa lupte impotriva bolilor care il ameninta. Dr. Monica Doruc, medic specialist medicina de familie in cadrul clinicii SANADOR Baneasa, ne ofera doua exemple in ceea ce priveste functionalitatea sistemul nostru imunitar:

Imunitate puternica – Fiecare dintre noi inhaleaza zilnic germenii din aer fara sa fie afectat; acest lucru se intampla datorita protectiei oferite de sistemul imunitar

Imunitate slabita – Raceala, gripa sau alte boli de care suferim sunt efecte ale nefunctionarii corespunzatoare a sistemului imunitar, respectiv patrunderea agentilor patogeni in organism  

Cum facem sa avem o imunitate puternica?

In primul rand, o alimentatie sanatoasa ne ajuta sa luptam impotriva virusurilor care ne ataca organismul. Este recomandat ca cel putin o data pe zi sa luam o masa calda, de la care sa nu lipseasca supa sau ciorba. Dieta ar trebui sa mai contina alimente bogate in vitamine, fibre, Omega 3 si probiotice. Nu uitati ca inainte de orice masa sa va spalati corespunzator mainile (minim 20 de secunde). Bacteriile si germenii producatori de gripa si raceala se imprastie foarte usor prin intermediul mainilor si de aceea trebuie sa le spalam cat mai des si corect.

Practicarea regulata a sportului, respectiv cel putin 30 de minute de miscare zilnica in aer liber, este de asemenea un factor ce ne intareste imunitatea. Sportul este in stransa legatura cu hidratarea. Ideal este sa consumam 10-12 pahare de apa pe zi, plus minim o cana de ceai. De exemplu, ceaiurile verde si negru actioneaza puternic impotriva bacteriilor.

Nu in ultimul rand, odihna si relaxarea ne ajuta sa avem o imunitate puternica. Somnul trebuie sa fie in medie de 7-8 ore pe noapte, iar in timpul zilei sa facem activitati care ne relaxeaza: plimbari in natura, intalniri cu prietenii, citit, practicarea pasiunilor etc.