Cum combatem toamna suferinta pielii de peste vara

Vara este anotimpul soarelui intens, asociat, cel mai frecvent cu supraexpunerea, cu scopul obtinerii unui aspect bronzat, brun-aramiu al pielii, in continuare apreciat de multi dintre noi. Trebuie sa avem in vedere o serie intreaga de modificari cutanate ce pot aparea, imediat sau in timp, ca urmare a acestui proces.

Suprafata cutanata este deshidrata, uscata, cu laxitate si aparitia de noi riduri chiar leziuni cutanate, iar toamna “culegem” roadele acestei expuneri si incercam pe cat posibil sa reversam, sau sa corectam efectele neplacute. O piele bronzata nu este o piele sanatoasa, iar sanatatea pielii este cel mai important deziderat urmaarit de fiecare dintre noi, pentru ca, o piele frumosa este in special o piele sanatoasa! 

“Tulburarile de pigmentare ale pielii sunt cel mai frecvent intalnite vara, datorita declansarii sau agravarii acestora datorita radiatiilor ultraviolete. Melasma (hiperpigmentarea) reprezinta cea mai frecventa solicitare in cabinetul de dermatologie in si dupa sezonul estival. Este cel mai frecvent constitutionala (genetica) si apare, in special, cu ocazia expunerii exagerate la soare; o alta conditie care sta la baza aparitiei acestei boli o reprezinta dezechilibrele hormonale, care apar mai frecvent in contextul  sarcinii sau a unor afectiuni ovariene;  si in aceasta din urma situatie este stimulata sinteza melaninei (pigmentul pielii) la nivelul epidermului, manifestarea fiind pigmenatrea bruna pana la neagra a pielii; cel mai frecvent o intalnim la nivel facial (pometi, regiune frontala, buza superioara) dar si la nivelul trunchiului (perimamelonar sau linia alba abdominala). Utilizand tehnici si tehnologii moderne, precum peelingul chimic, terapii laser sau aplicatii topice locale putem trata acesta problema cu implicatii estetice deosebite.”, spune Dr. AMALIA-ELENA ANGHEL, Medic specialist dermatovenerologie si Doctor in stiinte medicale.

“O alta patologie aparuta in urma expunerii la soare fara a respecta regulile de protectie (crema SPF 50, cu reaplicare la 2-3 ore sau evitarea orelor 11-17) in special post arsura solara sunt petele brun deschis, lentigine solare, chiar keratoze solare/actinice (acestea din urma in special la varstnici); cel mai frecvent se regasesc la persoanele cu piele deschisa la culoare, in conditiile expuse anterior; sunt localizate predilect la nivelul toracelui posterior sau dosul mainilor. Sunt remarcate in special din ratiuni estetice, rar exista riscul inflamatiei (inrosirii), suprainfectiei si pot asocia un tip de cancer al pielii (epiteliomul bazocelular). Clinic se observa leziuni reliefate, brune, aspre la palpare. Sunt curabile prin aplicarea topica (locala) a unor creme/preparate farmaceutice, crioterapie sau distrugerea prin cauterizare, laserterapie, chiar excizie chirurgicala pentru un diagnostic cert atunci cand clinic nu se poate stabili; pot aparea, cu ocazia expunerii excesive la soare (ce induce mutatii la nivel celular si multiplicare anarhica a celulelor) cancerele de piele: carcinomul bazocelular, spinocelular chiar melanomul. Orice leziune noua ce apare la nivelul pielii sau modificarea uneia deja existente implica un consult dermatologic pentru stabilirea unui diagnostic si tratament corect.

In sezonul estival importante sunt si modificarile ce pot surveni la nivelul nevilor (alunitelor) ce apar cu ocazia fotoexpunerii exagerate. Astfel, nici o alunita nu trebuie sa sufere transformari ȋn sensul cresterii dimensiunilor, modificarii contrurului, a suprafetei sau a coloratiei. Toate acestea reprezinta semne de alarma si impun prezentarea ȋn cabinetul medicului dermatolog care, ȋn conditiile sus precizate, recomanada excizia chirurgicala corecta urmata de examen histopatologic pentru un diagnostic sigur. Este foarte bine stiut aparitia la nivelul acestor leziuni, aparent benigne, a unuia dintre cele mai agresive tipuri de cancer, MELANOMUL.

Si o serie de alte afectiuni dermatologice se agraveaza ca urmare a expunerii la soare, precum acneea, rozaceea, bolile de colagen, etc. Desi, subiectiv, unii dintre pacienti noteaza ameliorarea leziunilor de acnee in timpul expunerii la soare, in fapt aceasta patologie este agravata la sfarsitul sezonului estival si necesita ingrijire medicala de specialitate.

Soarele este un “bun” necesar functionalitatii organismului nostru, in expunerea de rutina, zilnica, excesul acestuia putand fi daunator. Expunerea la soare trebuie astfel limitata, in scopul pastrarii sanatatii si frumusetii pielii!, incheie medicul.