Copilul tau incepe scoala, pregateste-te!

Inceputul scolii poate fi motiv de bucurie atat pentru parinti cat si pentru copii, chiar daca asta inseamna sfarsitul vacantei. Dar fiecare inceput vine la pachet cu emotiile necunoscutului. Fie ca e chiar prima zi de scoala din viata copilului tau sau incepe o clasa noua este o perioada incarcata pentru el: colegi, profesori si materii noi, program nou, deci o noua scena sociala.

Iata cateva sfaturi pentru a va pregati impreuna pentru 15 septembrie:

Elimina stresul din prima zi

Prima zi de scoala poate fi o adevarata nebunie. De la traficul aglomerat, la hainele cu care se va imbraca. In cazul in care nu exista o uniforma, atunci decideti cu o zi inainte hainele pe care le va purta.

Faceti impreuna ghiozdanul si fii atenta sa nu-i lipseasca nimic care l-ar putea pune intr-o situatie stanjenitoare. Pentru a te asigura, intra pe Kinder Shop si alege toate rechizitele necesare pentru cel mic. Pentru el, dar si pentru tine, prima zi de scoala este si ziua in care se creeaza primele impresii si probabil vreti sa fie bine. Pune ceasul sa sune mai devreme si luati-va timp pentru micul dejun si poate chiar o plimbare pe jos pana la destinatie.

Discuta cu copilul tau despre emotiile sale, dar si ale tale

Chiar daca copiii se integreaza mai usor in grupurile noi, o zi ca aceasta poate fi destul de incarcata pentru cel mic. Discuta cu el despre emotiile sale si despre lucrurile pe care le asteapta el de la scoala, colegi si prima zi. Explica-i ca este normal sa se simta speriat sau entuziasmat si ca lucrurile se vor aseza odata cu intrarea in rutina.

Este important sa stie ca il sprijini si ca poate discuta cu tine orice lucru pe care-l intampina la scoala, de la conflictul cu un coleg sau pasiunea pentru cineva. Comunicarea este extrem de importanta si-l va ajuta sa se simta in siguranta, chiar daca tu nu vei fi aproape de el. Nu uita sa-i spui ca si tu si tati ati avut emotii si ca aveti si acum, dar aveti incredere ca totul va fi foarte bine.

Aminteste-i ca scoala este importanta pentru el, nu pentru tine

De multe ori copiii au impresia ca merg la scoala ca sa-i faca pe parintii lor fericiti. Ei bine, este nevoie sa-i povestesti ca educatia sa este importanta pentru el, mai ales. Explica-i cat de important este sa cunoasca lucruri noi, sa invete si sa obtina rezultate, ofera-i exemple pozitive si incredere in puterile sale.

De asemenea, invata-l despre competitie si rezultate, dar subliniaza ca acelea sunt notele sale si reprezinta munca lui, nu a ta. Notele sunt oarecum oglinda activitatii sale, inca nu-i pune presiunea notei 10, aminteste-ti cum erai tu cand erai la scoala si cat de frustrant era cand iti auzeai parintii ca ridica astfel de pretentii.

Fa-l sa inteleaga ca scoala e responsabilitatea sa

 Chiar daca tu ii oferi toate mijloacele sa mearga la scoala, iar acolo exista o invatatoare care sa-l ghideze, copilul tau are nevoie sa inteleaga ca scoala este datoria sa. El este responsabil pentru temele si proiectele pe care le primeste si are nevoie sa invete singur sa ia anumite decizii, chiar daca tu il sprijini mereu. 

Invata-l sa fie individual si sa nu se raporteze la notele, lucrurile sau dorintele altor copii. Este foarte important sa stie ca il vei iubi indiferent de rezultatele la scoala si ca, desi poate vei fi suparata si dezamagita daca greseste, cu totii trecem prin asta. Unii copii iau scoala ca pe o povara si incearca sa-si faca parintii fericiti obtinand note mari, insa datoria parintilor este sa-i invete ca notele nu sunt pentru ei si nu asta este important la orele de curs.

Sper ca am fost de ajutor. Daca mai ai alte sfaturi, le asteptam cu drag!