Ce este muna si la ce se foloseste?

Muna este legata de tratamentul traditional al bolilor precum gastrita. Descoperiti alte beneficii ale sale, precum si posibilele efecte secundare.

Minthostachys mollis este numele unui tufis care se caracterizeaza prin frunze, avand flori mici albe si masurand intre 80 si 120 de centimetri inaltime. Mai bine cunoscut sub numele de muna sau  menta din Anzi, este originar din unele tari din America de Sud, printre care se remarca Peru. De obicei creste pe terenuri peste 2700-3400 de metri deasupra nivelului marii.

Deoarece are o aroma asemanatoare cu menta, este utilizat pe scara larga pentru a condimenta alimente precum chupes si tocanite. La fel, se foloseste si la prepararea unei infuzii careia i se atribuie beneficii, precum calmarea durerilor de stomac.

Proprietatile muna

S-a raspandit credinta ca aceasta planta este bogata in minerale precum calciu, fosfor si fier. In mod similar, exista cei care il considera o sursa de retinol, o substanta derivata din vitamina A care favorizeaza productia de colagen si lumineaza petele pielii.

In sfarsit, speciei Minthostachys mollis i se atribuie si proprietati antiinflamatorii, analgezice si antiseptice. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul ca nu exista dovezi stiintifice care sa sustina pe deplin astfel de afirmatii.

Utilizari si posibile beneficii ale muna

Din cele mai vechi timpuri, muna a fost folosita in Peru in diferite scopuri. Una dintre cele mai raspandite este ameliorarea problemelor de stomac. In general, cu frunzele plantei se prepara o infuzie care ar preveni disconfortul dupa un banchet grozav.

Ceva similar se intampla cu raul de inaltime. Se face o perfuzie despre care se stie ca reda puterea si trateaza simptomele asociate cu aceasta tulburare.

Una dintre utilizarile traditionale ale muna este prepararea sa ca infuzie pentru raul de altitudine atunci cand faceti drumetii montane inalte.

Muna si legatura ei cu gastrita

Potrivit tezei de doctorat a cercetatorului Mario Carhuapoma Yance, uleiul esential de muna ar putea fi capabil sa elimine bacteria Helicobacter pylori , considerata o cauza a gastritei.

Analizele Carhuapoma Yance au mai aratat ca uleiul poate potenta efectul medicamentelor folosite pentru a trata aceasta afectiune. Asa cum este cazul omeprazolului, de exemplu. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a sustine aceste efecte.

Menta andina, un presupus expectorant natural

Potrivit medicinei populare, muna ar putea actiona ca un expectorant. Sustinatorii acestei plante sugereaza ca are capacitatea de a decongestiona tractul respirator. Pentru a face acest lucru, ei recomanda aplicarea unui amestec de muna cu ulei esential de eucalipt pe piept si pe spate.

Alte beneficii posibile ale muna

Alte beneficii asociate cu acest arbust sunt urmatoarele:

  • Probleme de vedere – Exista rapoarte anecdotice conform carora Minthostachys mollis  poate reduce problemele de vedere, cum ar fi miopia, cataracta sau degenerescenta maculara. Nu exista studii stiintifice care sa confirme acest lucru.
  • Promovarea sanatatii oaselor: Deoarece este o sursa importanta de calciu, este legata de prevenirea unor afectiuni precum osteoporoza sau decalcificarea oaselor. Cu toate acestea, sunt necesare studii care sa sustina astfel de contributii.

Riscuri si recomandari de utilizare

Asa cum nu exista dovezi care sa sustina beneficiile atribuite muna, nu exista nicio dovada a posibilelor efecte secundare. Cu toate acestea, relatarile anecdotice afirma ca nu ar trebui sa bei mai mult de trei ceaiuri pe zi, deoarece prea mult ar putea provoca toxicitate hepatica.

In mod similar, femeile insarcinate si care alapteaza nu ar trebui sa ingereze sau sa aplice aceasta planta local. Recomandarea generala este sa consultati un specialist inainte de a lua orice actiune cu menta andina.

Cum se prepara o infuzie de muna

Daca doriti sa pregatiti o infuzie cu aceasta planta, adunati ingredientele si urmati instructiunile detaliate de mai jos.

Ingrediente

  • 1/2 cana de frunze de muna.
  • 2 lingurite de miere.

Adaosul de miere la preparatul cu muna ofera aroma pentru consumul acesteia.

Instructiuni

  1. Spalati foarte bine frunzele de muna.
  2. Apoi puneti-le intr-un litru de apa fierbinte pentru cel putin 10 minute.
  3. Dupa acest timp, adaugati mierea si voila!

Muna: un remediu antic cu putine dovezi stiintifice

In ciuda utilizarii pe scara larga a speciei Minthostachys mollis, niciunul dintre beneficiile sale nu este sustinut de stiinta. De fapt, ceva similar se intampla cu efectele sale secundare.

In acest sens, recomandarea este limitarea aportului acesteia pana la clarificarea situatiei. Daca totusi apelezi la prepararea, consumul sau aplicarea ei, este recomandat sa consulti mai intai un specialist.