Razboiul drogurilor nu cedeaza la Rio si cea mai mare favela din Brazilia va ramane sub control militar

E cinci si jumatate dupa-amiaza si favela Rocinha incepe sa se intunece. Desi este sambata, nu vor fi petreceri. Ordinul este: „Nimeni nu-si paraseste casa”. Este o alerta a lorzii drogurilor, care domina comunitatea dupa bunul plac.

Uneori, anuntul ajunge la usi prin transmitere orala. Dar, in aceasta era tehnologica, este folosita difuzarea WhatsApp. Nimeni din cartier nu se va aventura pe pasajele care coboara pe deal. Ei stiu, pentru ca o sufera de zile intregi, ca impuscaturile pot izbucni in orice moment. Nu exista orare pentru asta.

Ieri inca nu rasarise cand locuitorii favelei s-au trezit ingroziti. Un bubuit de gloante a venit de „sus”, din varful dealului in care sefii locuiesc in cetati bine construite, dupa ce au fost confruntati cu impuscaturi de la bandele rivale de droguri. Soldatii si politia nu vor ajunge acolo; ar suferi pierderi considerabile.

Cei 950 de militari, subofiteri si ofiteri, care au fost desemnati vineri cu sarcina de a bloca favela, raman la intrarile pe drumurile principale: sunt suficient de largi pentru a permite o oarecare miscare a tancurilor. Dar nu avanseaza mai mult de o mie de metri.

Grosul trupelor ramane la baza lantului muntos, unde „coexista” cu jurnalisti, privitori si soferi de mototaxi. Dimineata, secretarul Securitatii din Rio, Roberto Sa, a anuntat ca prezenta Armatei va continua „pentru o perioada nedeterminata”.

Cateva ore mai tarziu, la ora 13.00, ieri, vuietul gloantelor a reluat. Toata lumea, fara exceptie, a fugit sa se adaposteasca intr-o cladire a sectiei de politie din apropiere. Departe de acolo, pe Insula Guvernatorului, traficantul de droguri Luiz Alberto Santos, alias „Bob”, a fost arestat intr-o operatiune comandata de comisarul Mauricio Mendonca. „Infractorul nu a reactionat la ordinul inchisorii. Avea un pistol si diverse arme”, a spus comisarul.

Potrivit raportului oficial, el avea un mic arsenal cu 10 mitraliere si numeroase grenade. Bob este acuzat ca este unul dintre barbatii care duminica anterioara ordonasera acolitilor sai sa invadeze Rocinha pentru a elimina actualul comandament condus de Rogerio157, capoul.

Se spune, in comunitate, ca acest sef este inca in varful dealului. Potrivit fortelor de securitate, barbatul s-ar ascunde in padurea din jungla tropicala care se extinde pe marginea favelei. Alte cinci pusti au fost gasite intr-un taxi unde, potrivit politiei, „patru barbati incercau sa intre in Rocinha”. Soferul de taxi fusese rapit si a fugit dupa un schimb de focuri cu militari din Batalionul de Operatii Speciale (Bope).

La intrarea in Rocinha se desfasoara zona comerciala. Are toate serviciile si magazinele imaginabile, precum si sucursale bancare si bancomate. Si sambata sunt zile de activitate intensa. De data asta aproape ca nu a fost nicio miscare. Nu numai din cauza ordinului de a sta acasa. Tot din cauza disconfortului de a fi oprit de militari si revizuit ca un potential criminal. Totusi, pentru autoritatile braziliene „la Rio nu exista razboi”.

Pentru secretarul securitatii de la Rio de Janeiro, Roberto Sa – un barbat chestionat la Brasilia pentru ineficienta sa – „cu contingentul pe care il avem acolo am reusit sa mentinem situatia stabila. Si intre timp vom continua sa cautam criminali in padure (padurea tropicala)”. Oficialul a negat ca exista un mandat de arestare si perchezitie pentru sefii de droguri din favela.

O astfel de instructiune ar avea ca rezultat politia sa grebleze mar cu mar, o suferinta suplimentara pentru locuitorii pedepsiti din Rocinha. Metodologia este criticata de organizatiile de aparare a drepturilor omului pentru ca duce la excese. Pentru a curata imaginea politiei provinciale, secretarul Sa s-a laudat ca a eliberat patrule in cartierele invecinate, precum Leblon si Sao Conrado, unde locuiesc bogatii si celebrii.

Militarii, intre timp, simt o oarecare rusine pentru tratamentul pe care il acorda unei comunitati in care muncitorii si clasa de mijloc predomina cu un procent scazut de mizerie (20%). Generalul Mauro Sinott, comandantul primei divizii a Armatei, a considerat ca este „inevitabil” realizarea unui control mai puternic in Rocinha.

„Revizuirea” vecinilor a generat sentimentul ca teritoriul a fost „invadat” de trupe. Militarii intervin in operatiuni cu fetele acoperite. Intr-una dintre impuscaturi, un baiat de 13 ani a fost ranit de gloante si a fost salvat de militari, care l-au dus la un spital din apropiere.

Alte operatiuni ale politiei s-au desfasurat in alte favele, unde se precizeaza ca exista bande de droguri care au actionat in invazia Rocinha de duminica precedenta. Fortele Bope au intrat in Morro de los Placeres, in Santa Teres, in regiunea centrala a capitalei Rio de Janeiro. Au fost si impuscaturi acolo, la fel ca pe dealul Donei Marta.

Guvernul de la Rio sustine ca „trupele sunt aici pentru a ramane”. Si ca exista in derulare o „operatiune de asfixiere” care are ca scop expulzarea traficului de droguri printr-un gard progresiv. Aseara, prin WhatsApp si Facebook, a inceput sa circule o plangere de raiduri ilegale ale militarilor, care intrasera in mai multe case dupa ce au spart usile cu lovituri de baioneta.