Ce este alimentatia personalizata?

Nutritia personalizata studiaza influenta genelor ca raspuns la alimente. In acest fel, ajuta la stabilirea dietei care contribuie la prevenirea bolilor. Vrei sa afli mai multe despre el?

Nutritia personalizata este o ramura a stiintei care a castigat teren astazi datorita progreselor stiintifice. Si desi se intelege ca termenul se refera la concentrarea dietei pe personal, adevarul este ca are o amploare mai mare si anumite complexitati.

De fapt, este cunoscut si sub numele de „nutrigenetica”, deoarece studiaza relatia dintre gene si alimente. Esti interesat sa stii in ce consta si care sunt beneficiile sale? In spatiul urmator va spunem mai multe despre asta.

Ce este alimentatia personalizata?

Pentru a explica relatia dintre componenta alimentara si materialul genetic de care dispune fiecare individ, nutritia personalizata se concentreaza pe anumite aspecte. Potrivit studiului „Nutrigenetica aplicata: dieta personalizata si pregatire academica pentru practica profesionala”, acestea acopera urmatoarele:

  • Cum influenteaza genele alimentele care sunt consumate?
  • Care sunt sansele de a suferi de boli metabolice sau alte boli legate de alimente?
  • Ce ghiduri nutritionale ar trebui sa urmeze fiecare persoana?

In legatura cu aceasta, exista un alt concept asociat si complementar. Sa vedem ce este si in ce consta.

Nutrigenomica, ce este?

Nutrigenomica este ramura care studiaza mecanismele prin care nutrientii actioneaza ca mesageri chimici. Pentru a face acest lucru, genele sunt exprimate si, pe baza acesteia, sunt codificate proteinele care mediaza si controleaza diferitele cai metabolice. Cu alte cuvinte, se poate spune ca investigheaza procesele nutritionale.

Potrivit informatiilor din studiul „Avansuri in nutritia moleculara: nutrigenomica sau nutrigenetica”, acesta isi propune sa ofere cunostinte genetice despre componentele dietei care contribuie pozitiv sau negativ la sanatate.

Din acest motiv, nutritia personalizata si nutrigenomica sunt relevante in domeniul medicinei noi. Nu numai ca permit luarea de masuri preventive pentru evitarea bolilor, dar ghideaza si tratamentul alimentar pentru fiecare persoana.

Nutritia personalizata studiaza relatia dintre gene si alimente. Acest lucru a facilitat foarte mult adoptarea unor diete eficiente pentru fiecare persoana.

Cum functioneaza alimentatia personalizata?

Nutrigenetica permite ca toate caracteristicile individuale sa fie luate in considerare; Desigur, aceasta se adauga calculului exact al nutrientilor (carbohidrati, grasimi, proteine, vitamine si minerale). Dovezile stiintifice arata ca ajuta la urmatoarele:

  • Identifica daca exista intolerante sau alergii alimentare, cum ar fi alergii la grau, arahide, crustacee, printre altele.
  • Luati in considerare gusturile si preferintele individuale, precum si timpul disponibil pentru a crea retete.
  • Se tine cont de starile emotionale si de situatiile hormonale.
  • Luati in considerare nivelul de activitate fizica si hobby-uri sportive.
  • Luati in considerare mediul de lucru, deoarece o parte din zi este petrecuta la locul de munca si alimentatia trebuie sa se poata adapta.
  • Uita-te la genetica si la expresia genelor.

Culegand toate aceste date, profesionistul responsabil isi poate planifica o dieta ideala in functie de nevoile persoanei.

Care sunt beneficiile nutritiei personalizate?

Dupa cum arata un articol stiintific publicat in Jurnalul Indian de Biochimie Clinica , principalul beneficiu al nutritiei personalizate este ca permite evaluarea nevoilor individuale pe baza profilului genetic al persoanei. Prin urmare, joaca un rol important atunci cand se cauta strategii de mentinere a bunastarii fizice si psihice.

In plus, ajuta la crearea unor obiceiuri alimentare sanatoase, deoarece persoana se poate bucura fara a-si neglija preferintele. Adica nu exista senzatia ca o dieta este urmata si aderarea la aceasta este facilitata.

Nutrigenetica ajuta la prevenirea bolilor

Ajutand oamenii sa aiba proportii nutritionale echilibrate, nutrigenetica reduce riscul aparitiei bolilor de origine metabolica. Deci, promoveaza imbatranirea sanatoasa, imbunatateste sanatatea cardiovasculara si promoveaza echilibrul proceselor inflamatorii. Printre altele, ajuta la:

  • Mentine sanatatea oaselor.
  • Moduleaza metabolismul grasimilor.
  • Imbunatateste sensibilitatea la insulina.
  • Echilibreaza microbiota intestinala.

Desigur, dincolo de alimentatia personalizata, este necesar ca persoana sa aiba si alte obiceiuri sanatoase precum exercitiile fizice. In plus, trebuie sa evitati consumul de substante toxice precum alcoolul, tigarile si abuzul de droguri.

Nutritia personalizata poate contribui la prevenirea si gestionarea bolilor metabolice.

Care sunt dezavantajele nutritiei personalizate?

Desi beneficiile nutritiei personalizate sunt sustinute de cercetari, merita sa ne amintim ca exista unele dezavantaje. Le detaliem mai jos.

Cheltuieli

Din pacate, efectuarea unui test ADN este costisitoare, rezultatele necesita timp si nu se pot face in nicio institutie, intrucat acest tip de studiu este complex. La fel se poate intampla ca pacientul sa nu respecte la litera regimul stabilit, si sa nu faca nici miscare sau activitate fizica.

Predispozitie genetica

Un alt punct negativ este ca, desi se bazeaza pe genetica, exista boli greu de prevenit cu dieta. De exemplu, daca o persoana are parinti si bunici care au suferit de cancer de prostata, sau cancer de san sau ovarian in cazul unei femei, poate suferi si ei.

Nutritia personalizata creste starea de bine

Nutritia personalizata are potentialul de a revolutiona sanatatea. Intr-un anumit fel, face posibila anticiparea bolilor, reprogramarea destinului genetic si schimbarea focalizarii atentiei pe grupuri de populatie catre modalitati nutritionale individuale. Prin urmare, aceasta stiinta este, fara indoiala, mai precisa.

In orice caz, daca nu se poate efectua un studiu ADN, idealul este sa se consulte cu medicul nutritionist pentru ca acesta sa adapteze alimentatia la nevoile individuale dupa criteriile sale profesionale.