Acesta este Cernobil, un simbol nuclear si o cale rapida pentru rusi spre Kiev

In padurile dese care inconjoara Cernobil – la doua ore nord de Kiev pe un drum rapid si direct care este mai intai autostrada, apoi drum din stanga si dreapta si in final un asfalt rural cu multe fantani si fara marcaje rutiere – se afla ursi si mistreti.  De acum inainte, mai mult, soldati rusi.

Cernobil – un mic oras la mai putin de 50 de kilometri de granita cu Belarus – a fost cea mai mare emblema atomica a fostei Uniuni Sovietice; apoi simbolul celui mai grav accident nuclear al umanitatii dupa explozia legendarului sau Reactor Four; si apoi un magnet pentru turistii care au venit la radiatii „curajoase”. Acum este o usa usoara pentru invazia rusa.

Calatorind de la Kiev, intreaga zona este o zona de excludere cu 30 de kilometri inainte de sosire. Exista un control cu ​​bariere si soldati care verifica pasapoartele si tancurile de razboi menite sa intimideze turistii, dar evident insuficient pentru Armata Rusa.

Din acel pas, mai mergeti 20 de kilometri si ajungeti la un alt control, mai putin strict, la portile orasului fantoma Pripyat.

Acesta a fost „orasul gradina” – model care a fost replicat in diferite tari membre ale Uniunii Sovietice de atunci – in care au trait muncitorii centralei nucleare de la Cernobil si familiile lor pana in ziua dezastruoasa a exploziei, pe 26 aprilie din 1986. 

Din moment ce nimeni nu credea ca va disparea pentru totdeauna, pantofii sunt inca acolo la picioarele patului de apartament, caietele copiilor pe birourile scolii, ochelarii de inotatori din piscina olimpica a clubului, patuturile cresei devastate de radiatiile salbatice. , jucariile gradinitei si costumele primilor pompieri care au fugit spre centrala nucleara crezand ca este un incendiu comun si au fost devorate de vii de energie radioactiva echivalenta cu 100 de bombe de la Hiroshima.

Cu exceptia ramurilor si radacinilor vegetatiei luxuriante care se scurge prin podele, usi, ferestre si tavane – si pentru stratul gros de praf care acopera totul ca un covor zburator – un vizitator al site-ului ar putea crede ca locuitorii din Pripyat au plecat. Cu 10 minute inainte de a sosi unul.

La cativa metri distanta se afla un parc de distractii care urma sa fie inaugurat cand s-a produs tragedia. „In jurul lumii” lui scaune galbene sunt un simbol intunecat: devastare in loc de distractie. Singuratate radioactiva in loc sa se joace baieti. Caini slabi cutreiera locul pe care nimeni nu-l mangaie. 

De la Pripyat la Centrala Nucleara se poate ajunge pe jos doi kilometri. Reactorul Patru este inca acolo, criptat intr-un invelis formidabil de beton si otel care are 110 de metri inaltime – aproape de doua ori mai inalt decat Obeliscul din Buenos Aires – si de departe arata ca sopronul inocent al unui centru sportiv din oras. Ei il numesc „sarcofagul”.

Putinii muncitori care intra si ies din el – imbracati in costume speciale anti-radioactive – nu pot fi acolo mai mult de 8 minute.

Parti din celelalte trei reactoare sunt operationale, la fel ca marea centrala electrica care continua sa alimenteze nordul Ucrainei si o mare parte din capitala sa, Kiev. De aceea zona, pe langa faptul ca este simbolica – militarii rusi se intorc sa ocupe acolo unde au ajuns anterior pentru a evacua – este strategica din punct de vedere energetic.

Intreaga zona – Cernobil, Pripyat si Centrala Nucleara – este aproape de granita cu Belarus, un aliat al Moscovei care a facilitat sosirea soldatilor lui Putin in zona.

Cronicile vorbesc despre „lupte aprige” in zona. Rezistenta invinsa, locul este cel mai bun drum direct catre Kiev pe care l-au putut gasi rusii. Cateva ore de drum asfaltat ar fi suficiente pentru a pune mii de soldati invadatori in capitala Ucrainei. Cum sa mergi de la Dolores la Buenos Aires pe autostrada 2 clar si fara taxe.

Muncitorii care se deplaseaza in zona de excludere si militarii care monitorizeaza zona si colaboreaza cu logistica pentru intretinerea reactoarelor nu pot ramane la Cernobil decat maxim doua saptamani. Acestea trebuie apoi evacuate si inlocuite.

Pripyat este complet nelocuita si este interzis sa petreci noaptea acolo.

Aceasta inseamna ca in zona – din cauza pericolului expunerii prelungite la radiatii – multe trupe nu se pot acumula prea mult timp, ci doar forte rotative.

Este exclus faptul ca rusii vor controla zona intrand din sudul Belarusului si degajand drumul pentru a marsalui direct spre capitala Kiev, atunci cand Putin va ordona.

Daca da, tancurile vor parasi ultimul post de excludere spre Kiev, defiland intre magazine de suveniruri care prezinta masti de gaz, tricouri, cani de mic dejun si ceva umor negru: pixuri care sunt activate de o lumina fluo in interior, de parca ar fi fost radioactive.