Ipoteza: Operatiunea Wikileaks Romania, orchestrata de SRI/SIE, cu acordul americanilor?

Operatiunea Wikileaks

O ipoteza foarte interesanta circula de cateva zile in toate mediile politice si de presa de la Bucuresti, fara insa ca cineva sa aiba curajul sa o si afirme public: toata tevatura Wikileaks Romania este o ampla actiune de manipulare orchestrata de serviciile secrete romanesti, cu acordul tacit al americanilor.

Dupa cum se stie deja, doua ziare si o revista din Romania (JN, Adevarul si Kamikaze), incheiasera un protocol cu CRJI, ong-ul care primise de la organizatia Wikileaks cele 1027 telegrame referitoare la Romania, tot pe baza unui protocol. Cele trei publicatii se intelesesera sa inceapa publicarea telegramelor in 30 martie, adica astazi.

Kamikaze a publicat, joia trecuta, un teasing in care anunta ca va incepe publicarea unor telegrame foarte interesante despre relatiile Elenei Udrea si Monicai Ridzi cu Traian Basescu, despre problemele acestuia cu alcoolul etc.

Duminica, Realitatea tv a anuntat dis de dimineata ca va difuza materiale spectaculoase despre mogulii care controleaza tara, iar la pranz Hotnews a inceput sa puna pe site telegrame, exclusiv in limba romana.

Cele trei publicatii care incheiasera protocolul cu CRJI au pierdut exclusivitatea si au inceput sa publice si ele telegramele, cu deosebirea ca le-au publicat si in limba engleza, varianta originala.

S-a ridicat deci intrebarea de unde a primit Hotnews telegramele daca nu facea parte din protocolul cu CRJI? CRJI, luat la intrebari, a publicat un comunicat in care sustine ca nu de la ei s-au scurs documentele: “Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie detine telegramele trimise intre diverse ambasade ale SUA si Departamentul de Stat, telegrame pe care le-a obtinut de la organizatia Wikileaks. 1027 de telegrame care se refera la Romania au fost obtinute in urma unui protocol intre CRJI si Wikileaks. Telegramele fac parte dintr-o arhiva de peste 250 de mii de documente ale Departamentului de Stat pe care Wikileaks a inceput sa le publice la sfarsitul lui Noiembrie 2010. Pana in acest moment au fost publicate putin peste 4 mii din aceste documente (vezi un motor de cautare printre documentele deja publicate http://cablesearch.org/). In urmatoarele saptamani, CRJI va publica articole legate de continutul telegramelor exclusiv prin membri sai Liviu Avram, Adrian Mogos si Catalin Prisacariu. CRJI nu a transferat telegramele nici unei institutii media din Romania. CRJI va redacta numele persoanelor a caror viata ar putea fi pusa in pericol iar intreaga baza de date a telegramelor va fi facuta publica.”

Deci, daca nu CRJI le-a “scurs” la Hotnews, atunci cine?  

Inca o intrebare.  De ce Hotnews nu a pus pe site, la fel ca celelalte trei publicatii, si telegramele originale, in limba engleza? Si daca a avut acces la cele originale, cand a avut timp sa le traduca, atat de rapid, fiind vorba despre documente foarte lungi si foarte “migaloase”?

De altfel, Kamikaze a publicat un avertisment in acest sens: ”Despre toate acestea nu ați citit încă pe site-urile care au publicat așa-zise cablograme WikiLeaks. Revista Kamikaze va publica integral și netrunchiat aceste documente, în original, fără a părtini nici un partid politic din România și nici un personaj public”

Teoria care circula in mediile politice si de presa spune ca textele ar fi fost livrate site-ului citat de “laboratoarele de analiza” ale serviciilor. Trunchiate, tunse si frezate. Unii spun ca de SIE, altii de SRI. Care ar fi reactionat atat de prompt la teasing-ul ingrijorator al revistei Kamikaze, cel despre relatiile Udrea-Basescu, de presa astfel incat un demers de presa sa fie tranformat intr-o actiune manipulatoare menita sa stabileasca o alta directie a dezvaluirilor, de la anti-Basescu, la anti-rivalii lui Basescu. Nu intamplator cutia Wiki s-a deschis intai si intai cu telegrame despre barfele si ridicolul politicienilor si al jurnalistilor.

Alta intrebare: diversiunea Wiki Romania a avut girul ambasadei SUA? Un raspuns plauzibil ar fi ca da. Ambasadorul Gitenstein s-a grabit nu numai sa  confirme telegramele – pe cele difuzate de Hotnews – dar sa si ironizeze barfa si caractere meschine relevate de acestea: “Nu, nu am niciun comentariu. Aveţi toate cablogramele, le puteţi citiţi singuri. Nu am niciun comentariu, ele vorbesc de la sine”.

Dupa toate aparentele, operatiunea de manipulare a avut succes. Dupa 24 de ore de inflamare a spiritelor pe tema “ce urat se barfeau politicienii intre ei in fata americanilor”,  interesul publicului fata de telegramele Wikileaks, masurat in audienta, a scazut catre zero.

Mai raman insa si alte intrebari fara raspuns. De ce publicatiile care aveau un protocol cu CRJI nu au reactionat in momentul in care au pierdut exclusivitatea? De ce politicienii care se plang ca nu au zis sau nu au facut lucrurile pomenite in telegrame nu reactioneaza public?

Un exemplu: intr-o telegrama din aprilie 2007, redactata de Mark Taplin, fostul insarcinat cu afaceri al ambasadei, se arata ca Viorel Hrebenciuc i-ar fi spus lui Taplin ca, el fiind un opozant al suspendarii lui Basescu, a avut o intalnire cu Elena Udrea, intr-un restaurant, sa discute despre acest subiect: “Hrebenciuc said that he would be meeting with Geoana later the same day to discuss the idea. He commented that while he had been speaking informally with the some PD leaders, including former Interior Minister Blaga, former Defense Minister Frunzeverde, and Bucharest Mayor Videanu, those three Democratic Party (PD) leaders were clearly on the outs with Basescu and were not a useful channel for his proposal for a presidential statement. He added that he had had seen Basescu confidante Elena Udrea at a restaurant the previous night but had been rebuffed.”

“Eu nu m-am intalnit niciodata cu Udrea. Si nici nu i-am spus lui Taplin ca m-am intalnit cu ea. I-am spus ca nu sunt de acord cu suspendarea, i-am spus de Blaga si de Videanu, dar nu de Udrea. Nu stiu cum de a aparut asa ceva in telegrama”, a spus Viorel Hrebenciuc pentru realitateamea.ro.

Arogantu’
30/03/2011 AT 5:07 PM
O singura intrebare se pune in mod real: de unde au avut SIE/SRI documentele ?
Le-au sterpelit de la CRJI – s-au le-au obtinut din alta parte, prin ‘mijloace specifice’ ? 😀
Nu-mi pot imagina ca asemenea documente au fost transmise catre CRJI altfel decit pe suport optic – dar daca nu este asa si le-au primit pe internet nu trebuie sa se mai mire nimeni ca au aju ns la SRI (cei autorizati sa ‘filtreze’ tot ce misca pe internet).
Caz in care nu trebuie sa se mai mire nimeni atita vreme cit Florian Coldea inca mai haladuieste pe-acolo.

Se pare, totusi, ca i-a cam cuprins panica din moment ce au simtit nevoia sa dea drumul in mare graba diversiunii pe agentia HOITnews … 😀

Operatiunea Wikileaks Romania, orchestrată de SRI/SIE, cu acordul americanilor? : Blogosfera
30/03/2011 AT 7:28 PM
[…] […]

Socrate
31/03/2011 AT 3:47 PM
Arogantu’ * De unde au avut SIE/SRI documentele ? Elementar, dragul meu Arogantu’. Le-au cumparat ( totul este de vanzare ), le-au coafat si pieptanat, le-au completat si le-au aruncat pe piata prin CRJI ( cu acordul si binecuvantarea americanilor). Dovada binecuvantarii ? Dl Gitenstein a validat cablogramele, in speranta ca vom aplica inductia incompleta si vom conchide ca toate cablogramele sunt autentice. Scopul ? Eu zic ca se urmareste validarea tezelor lui TB : moguli ( oilgarhi ) periculosi, toata clasa politica este o apa si un pamant ( asa ca de ce sa-i mai schimbam pe portocalii ), idem despre toata media, altele, si foarte important, sa avem ce barfi si noi, in timp ce portocaliii si americanii ne opereaza la buzunare. Gitenstein a cerut deja privatizarea sistemului energetic.

tudor
01/04/2011 AT 11:09 PM
Nimic nu a fost intamplator

Misu
02/04/2011 AT 8:58 PM
Lucrurile sunt cat se poate de clar:

  1. CRJI este un simplu ONG care de abia are bani sa-si plateasca intretinerea sediului. De unde avea bani pentru plata exclusivitatii cablogramelor?
  2. Cu stiinta sau nestiinta conducerii CRJI, ei au de cativa ani printre ei ofiteri sub acoperire, deghizati in jurnalisti profesionisti voluntari. Daca ei ( categoria de jurnalisti mentionati mai sus) nu i-au nici un ban de pe munca lor (anchete, articole, etc.) atunci trebuie ca cineva sa le asigure si lor un venit pentru existenta. De aceea, ei sunt platiti individual de catre un serviciu …
  3. Acum iata ca “jurnalistii” si-au facut excelent “job-ul”. Felicitari lor! Iar noi ceilalti sa fim mai atenti la detalii!

bbb
04/04/2011 AT 12:27 AM
SUNTETI NISTE NESTIUTORI!!! Nu exista Wikileaks Romania( ce idiotenie) exista doar WIKILEAKS, daca WIKILEAKS da documente CRJI-ului, asta pt ca Wikileaks are are un protocol pt Romania cu CRJI(ca o filiala- nu va mai ganditi la bani). Iar raspunsul deja l-ati gasit- referitor la cine ar mai fii putut da doc lui Hotnews: “Dupa cum se stie deja, doua ziare si o revista din Romania (JN, Adevarul si Kamikaze), incheiasera un protocol cu CRJI, ong-ul care primise de la organizatia Wikileaks cele 1027 telegrame referitoare la Romania, tot pe baza unui protocol. Cele trei publicatii se intelesesera sa inceapa publicarea telegramelor in 30 martie, adica astazi.” si nu SRI (ce gluma buna) iar wikileaks nu vinde nimic SRI-ului.

catalin
04/04/2011 AT 2:21 PM
ideea logica e urmatoarea: in tara asta unde dracu nu si-au bagat nasul epoletii ???????????? in politica sunt, in presa sunt, in sindicate sunt, in asa zisele organizatii civive sunt, asa ca poate isi imagineaza careva ca misca ceva si ei nu stiu ????
deci au facut cu informatiile ce au vrut ei, asa cum au facut cu toata tara de 20 de ani in coace, fara sa dea socotela niciodata la nimeni.
Oare de barfe de rahat avem noi nevoie ?????
Fac ce vor in continuare si nimeni nu o sa poata sa ia vreodata pozitie, pentru ca apare cate un asa zis ajutor de la politicieni, sindicate, sau ONG, care nu fac nimic altceva decat sa elimine orice incercare de iesire de sub control-ul lor.
cu alte cuvinte totul e mort din fasa.
de ce oare nu apar scurgeri privind functionarea defectoasa a serviciilor ????
NU se observa ca se acopera urmele acestei distrugeri planificate a tarii care e scoasa la mezat ???
NU se observa ca romanu e nemultumit de tara lui.
NU se observa ca nu mai poti sa-i spui copilului tau sa-si faca viitorul in tara ta ???
NU se observa ca cinstea si munca nu mai sunt de mult valori in ROMANICA ????
Scugerile sunt abateri a atentiei de la problemele grave care conduc la impunerea unei conduite de sclavi a romanilor.
Si asa pas cu ne trezim sclavii unor clase de cretinei cu bani.

A. Dutulescu: Operatiunea Wikileaks Romania, orchestrata de SRI/SIE, cu acordul americanilor? « Blogul galben al lui Gondolin
05/04/2011 AT 7:52 PM
[…] sursa: RealitateaMea.ro […]

Arogantu’
06/04/2011 AT 12:51 PM
@bbb
Preastiutorule – te fandosesti dea-n boulea cu ce crezi ca stii ! 😀
Auzi la el – “Dupa cum se stie deja” !
Mai citeste si tu ce scriu cei care chiar stiu despre ce vorbesc !

http://www.cotidianul.ro/141114-WikiLeaks-sau-whiskyleaks

Arogantu’
06/04/2011 AT 3:40 PM
@Socrate
Nu stiu daca Nistorescu a platit ceva – dar, atita timp cit ai documentele originale http://mirror.wikileaks.info/ nu vad ce ar putea sa cumpere securistii lui ba’SECU …:D