Exclusiv: Scrisoarea lui Cartianu catre negrisorii lui Patriciu. “Studiu de caz: mergi prin oraş şi vezi cum este tâlhărită o bătrână”

Scrisoarea lui Cartianu

Aflaram azi din SNA ca Jurnalul National a depasit in audienta Adevarul. A aflat si Gregoar, cel pe care, nu se stie din ce motive, il plateste Patriciu sa duca in gard Adevarul. Suparat, Gregoar Ecrivan si-a suflecat manecile ca la coasa (cum stie el mai bine) si, pe I-pad-ul cel nou, a scris o scrisoare catre pitifelnicii de subalterni.

realitateamea.ro va prezinta in exclusivitate invataturile lui Gregoar catre negrisorii lui Patriciu. Pentru cititorii sceptici, precizez ca scrisoarea este reala si a fost trimisa astazi de Cartianu catre angajatii sai, pe intranetul holding-ului.

si, dragi colegi de la Adevarul, sper ca ati bagat la cap: pe sefu’ nu-l intereseaza spiritul civic, sa salvati baba de hoti, puteti s-o talhariti chiar voi, numa’ nu uitati dracu’ sa faceti poza cu telefonu’!

REPORTERUL TOTAL

Grigore Cartianu

Sent:     Tuesday, March 22, 2011 3:33 PM

Dragi colegi de la „Adevărul”,

Am a vă transmite două mesaje.

1.       Faceţi eforturi să deveniţi rapid reporteri multimedia, altfel vă depărtaţi de meseria de jurnalist de secolul XXI, cu riscurile de rigoare.

 Concret, ce trebuie să faceţi? Simplu: valorificaţi orice informaţie din zona voastră de responsabilitate (dar şi din altele, atunci când „vă iese subiectul în cale”) ÎN TOATE DIMENSIUNILE JURNALISTICE!

 Nu uitaţi: sunteţi ziarişti ai trustului Adevărul Holding! Asta înseamnă că trebuie să livraţi „marfă” pentru toate entităţile media care ar putea găzdui informaţiile voastre. Obligaţii absolute: „Adevărul”, www.adevarul.ro, „Adevărul de seară”, Adevărul TV. Dar, prin intermediul Newsroom sau chiar direct, de ce n-ar ajunge o ştire şi la „Click” sau în „OK”? De ce nu aţi valorifica anumite informaţii în „Historia” sau în „Forbes”? În „Dilema veche” sau pe www.clik.ro?

 Am o veste pe cât de proastă, pe atât de bună: a deveni reporteri multimedia nu este o opţiune, ci o obligaţie. Şi o mare oportunitate.

 Studiu de caz: mergi prin oraş şi vezi cum este tâlhărită o bătrână. Nu discut aici despre atitudinea civică (felicitări celor ce sar în ajutorul bătrânei!), ci doar despre atitudinea jurnalistică. Aşadar, cum procedezi? 1. Faci poze (cu aparatul foto, cu telefonul, cu ce ai la îndemână). 2. Filmezi (se poate şi cu telefonul). 3. Aduni informaţii despre bătrână, despre tâlhari etc. Apoi, înarmat cu tot arsenalul (informaţii, foto, video), transmiţi totul unui om de la redacţie (de preferat, editorul tău), care, prin intermediul Newsroom-ului, disimulează „marfa” pe toate site-urile interesate, o livrează către Adevărul TV, o pregăteşte pentru toate print-urile doritoare. Acelaşi lucru îl poate face reporterul însuşi, în caz că nu transmite de pe teren (exclusivităţi, imposibilitatea transmiterii etc.), ci vine cu ea la redacţie.

 Important: apelaţi la fotoreporteri şi la cameramani ori de câte ori situaţia o impune! Ex.: nu vom mai accepta interviuri importante făcute doar pentru print! Când dialogăm cu un personaj important, îl înregistrăm, îl pozăm, dar îl şi filmăm!

 2.       Fiţi deschişi către orice entitate media din Adevărul Holding, colaboraţi profesionist şi fără nazuri inutile. Au nevoie de ajutor cei de la Adevărul TV? Ajutaţi-i! Totul este să vă calculaţi bine timpul şi să vă stabiliţi priorităţile, astfel încât să nu afectaţi fluxul editorial la niciunul dintre produsele interesate de subiectul vostru.

 Vă rog să luaţi în serios aceste instrucţiuni. Meseria asta s-a schimbat profund şi continuă să se schimbe cu viteză uluitoare. Jurnalismul nu mai seamănă cu cel pe care l-aţi practicat, unii dintre voi, în anii ’90, când aveai timp să te documentezi, să scrii în tihnă şi să mai bei şi-o bere înainte de a preda articolul.

 Cine nu va înţelege aceste schimbări are toate şansele să se apropie de finalul carierei de ziarist. Este ceea ce nu doresc vreunui gazetar de la „Adevărul”, dar asta depinde doar de voi!

 Succes!

Grigore Cartianu

Traian
22/03/2011 AT 4:24 PM
Nu stiu altii cum sunt, dar pe mine ma doare stomacul de ras.

Niels Schmecker
22/03/2011 AT 4:34 PM
Lipseste sfatul cel mai important: crearea de evenimente care ar fi placute puterii… 😀 Parerea mea… 🙂

Arogantu’
22/03/2011 AT 4:34 PM
Mos Califare – las’ ca-ti trece ! 🙂

Avem un viol. Cum procedam ?

  1. Poze. Atentie mare la alegerea unghiurilor, nu putem publica poze slabe intr-un ziar quality ! 😀
  2. Filme. Atentie – idem 1.
  3. Culegeti toate informatiile despre EL, EA, viol, sex in grup – dupa caz. Nu ezitati sa folositi GUGAL, ca d-aia v-am dotat cu iPod !

Gabriel
22/03/2011 AT 4:35 PM
Cartianu a descoperit “multimedia”. Adica eu ce sa inteleg de aici? Sa nu ajut batranica?

Adriana Dutulescu
22/03/2011 AT 4:47 PM
arogantu’: 🙂 🙂 🙂
gabriel, normal ca nu trebuie s-o ajuti, trebuie s-o pozezi/filmezi.

Arogantu’
22/03/2011 AT 5:03 PM
@Gabriel
Cum sa n-o ajuti ?
Ii explici, cu multa rabdare, cum sa stea sa iasa bine-n poze si – pentru maximizarea efectelor – ii mai arzi si tu citeva scatoalce peste ochi ! 😀
O lasi sa se invineteasca bine – sa vezi atunci ce poze scoti … te pupa Gregoar !

ciclop
22/03/2011 AT 5:04 PM
atat de profund s-a schimbat meseria asta incat si cartianu poate sa o profeseze =))))

Arogantu’
22/03/2011 AT 5:09 PM
@Niels
Sa fii mataluta sanatos – instructajul asta s-a efectuat primul, ahahahaaaaaaaaaa – de cind i-a recuperat conu’ Dinache de prin tomberonul EVZ ! 😀

Nobody
22/03/2011 AT 5:19 PM
Radem noi radem, dar am asistat personal la doua cazuri de la o televiziune centrala de top, in care 1. echipa de filmare a chiuit de bucurie cand a auzit ca exista un accident rutier cu victime (morti) si 2. in redactie se rescria materialul de pe teren legat de o tentativa de viol pentru a reiesi ca a fost viol si se inventau detalii macabre in timp ce redactorii se felicitau pentru imaginatie.

Danny
22/03/2011 AT 6:07 PM
mda… interesant… Dupa iPad, Cartianu a descoperit ziaristul multimedia!

Exclusiv: Scrisoarea lui Gigel C. către meseriaşi | Reveica
22/03/2011 AT 7:15 PM
[…] citirea acestui articol, m-am scărpinat puţin în cap în sensul acelor de ceasornic, pentru ca apoi să purced la […]

cristi
22/03/2011 AT 7:25 PM
Pai e normal ca Adevarul a fost depasit in audienta de J.National DUPA PROSTIA PE CARE AU FACUT-O LAUDAND NOUL COD AL MUNCII.La ora actuala orice ziar sau post de televiziune care lauda puterea automat isi pierde aproape toata audienta.Daca Adevarul o va mai tine pe linia aceasta,cu linsu puterii va ajunge sa nu-l mai citeasca nimeni.

Jurnalistul român | Poporul.ro
22/03/2011 AT 7:27 PM
[…] ora trei dupăamiază, un redactor șef a ținut o lecție privind meseria de jurnalist, printr-un e-mail trimis staff-ul jurnalistic al unui cotidian care încă mai primește bani de la patron pentru a […]

Un nostalgic
22/03/2011 AT 10:00 PM
Studiu de caz: il vedeti pe gregoar ecrivan vestit cu pixul in mana, aplecat asupra unei foi albe. ce faceti?

  1. chemati SMURD pentru ca in mod clar i s-a facut rau si a uitat ca nu stie sa scrie nici daca viata lui ar depinde de asta
  2. faceti o poza cu mobilul si postati pe youtube, pentru ca este un eveniment similar cu primii pasi pe luna, cu deosebirea ca daca oamenii poate vor mai explora alte planete, gregoar cu siguranta nu va mai tine vreo ustensila de scris in mana in viata asta
  3. apasati delete/reset si uitati intregul episod, pentru ca un virus mai periculos si nociv pentru intelectualitatea pura, asa rarefiata cum este ea in secolul XXI, decat gregoar este greu de gasit

asta ne-a ramas…sa facem haz de semidoctii parveniti si sa fim nostalgici

la revedere romania…oriunde esti tu

mil
22/03/2011 AT 10:42 PM
“Apoi, înarmat cu tot arsenalul…transmiţi totul unui om de la redacţie , care, prin intermediul Newsroom-ului, DISIMULEAZA „marfa” pe toate site-urile interesate…”

Probabil a vrut sa scrie DISEMINEAZA…nuh? Altfel a disimula inseamna a ascunde…adica fix pe dos la ce ii indeamna pe coledzi. Muhahah!

dan
23/03/2011 AT 3:16 AM
Stimata domnisoara. Ai comis o eroare grava, care ma face sa cred ca nu ai fost decat prietena cu anumite materii in scoala, mai precis limbile straine.

Nu se scrie Gregoar Ecrivan ci Gregoire Ecrivain

PS

Cel mai corect este ca pe viitor sa folositi expresia “Numaratorul de cornere”. Este mai corect asa

edihoru
23/03/2011 AT 10:51 AM
ce sa faca editoru cu informatia? s-o DISIMULEZE?!?!? bwahahaa

gigel
23/03/2011 AT 11:23 AM
@ Arogantu’ : avem voie sa participam? Eventual sa folosim trepiede?
@ Gabriel: daca este personaj comun (batuta, violata) nu e cazul s-o ajutam pe ea – ii ajutam pe ceilalti.

Scrisoarea unui ziarist bătrân și puțin nebun | Dollo zice Bine
23/03/2011 AT 11:41 AM
[…] citit și eu scrisoarea lui Gregoire către „negrii de la Adevărul Holding”. Parcă-l și văd pe Grigore, gesticulând și vorbind […]

ioan
23/03/2011 AT 11:58 AM
cum buzunarele lui patriciu sa scrii “disimuleaza” informatia?!… mai ales cand trimiti un mesaj catre oameni care lucreaza cu cuvinte (nu numai cu telefoane si aparate foto)… daca scrisoarea e reala, individul e un accident rusinos nu pentru adevarul, ci pentru toate redactiile in care a lucrat si pentru toti cei care i-au fost sefi… grotesc de penibil

Arogantu’
23/03/2011 AT 12:01 PM
@gigel
In lipsa dotarii standard – merge si trepiedul.
Exista, insa, riscul sa provoci oarece insatisfactii … 😀

gigel
23/03/2011 AT 12:15 PM
@ Arogantu’ : pai ce ar putea condimenta mai bine stirea? Nu ne intereseaza altceva in afara satisfactiei publicului (vezi comentariul lui Nobody)

Arogantu’
23/03/2011 AT 12:28 PM
@dan
Pe tine precis te-a operat doctorul Ciomu de apendicita si te-a lasat fara … glanda umorului ! 😀

Daca tot te deranjeaza ortografierea numelui pacaliciului – atunci tu de ce-l scrii pocit ? Ai vrut sa scrii ‘Grégoire’, ai scris corect ‘Ecrivain’ – dar de ce cu majuscula ? Din ce-mi amintesc eu din alta viata – numai in limba germana substantivele se scriu cu majuscula ! 😀
Nu sint de acord cu sugestia privind ‘numaratorul de cornere’ – aici intri peste somitatea numita Girafa din Ploiesti, recte Reborta Anastase – numaratoarea neamului manelist !

Dan Gheorghe
23/03/2011 AT 3:10 PM
am mai spus-o, nu o data, ca presa, asa cum e ea azi, cu atatea bube-n cap, si atat de prost vazuta, a ajuns in situatia asta din cauza sefilor care de 20 de ani incoace au dus ziarele in noroi. nu ma mai mir, in conditiile astea, ca presa de autor e azi o naluca. si ca se doreste ca ziaristul sa fie multilateral dezvoltat – o idee noua, dar totusi veche. se mai practica ideea asta si inainte de ’89. omul bun la toate. multilateral. cea mai paguboasa este goana dupa audienta, cu orice pret. ma intreb daca sefii de ziare se uita si pe comentariile cititorilor. pentru ca un material prost poate avea multi cititori doar daca beneficiaza de un titlu cu “lipici”. insa dincolo de titlu poate fi o varza. cum se intampla de multe ori. iar cititorii reactioneaza pe masura, in asemenea cazuri. avem azi ziaristi care nu stiu nici sa scrie corect romanesti. d-astia abia iesiti de pe bancile facultatilor, in cautare de senzational. dar dincolo de spoiala ce ramane? o presa de doi bani. din pacate! cum de doi bani sunt si multi dintre sefii de gazete.

vale
24/03/2011 AT 12:15 PM
E diabolic ma cartianu”…ultima zdreaaaanta, stii ce zic ceilalti jurnalisti despre tine?…ultima speta…betiv, afemeiat, drogat, nespalat…esti, ca puti, asta nu mai poti sa spui tu mie… ca ti-a pus giovani un capac, sizmai pun sio acuma, tedreacu prostu dreacu”

fanel
24/03/2011 AT 12:53 PM
S-a trezit si Cartianu Madam Multemedia! vorba reclamei.

România epistolară. Şi o idee pentru CNA: certurile TV pe bani trebuie marcate « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET
24/03/2011 AT 8:22 PM
[…] Studiu de caz: mergi prin oraş şi vezi cum este tâlhărită o bătrână. Nu discut aici despre atitudinea civică (felicitări celor ce sar în ajutorul bătrânei!), ci doar despre atitudinea jurnalistică. Aşadar, cum procedezi? 1. Faci poze (cu aparatul foto, cu telefonul, cu ce ai la îndemână). 2. Filmezi (se poate şi cu telefonul). 3. Aduni informaţii despre bătrână, despre tâlhari etc. Apoi, înarmat cu tot arsenalul (informaţii, foto, video), transmiţi totul unui om de la redacţie (de preferat, editorul tău), care, prin intermediul Newsroom-ului, disimulează „marfa” pe toate site-urile interesate, o livrează către Adevărul TV… (sursa) […]

Alexandru Mateiescu
25/03/2011 AT 10:31 AM
Studiu de caz: mergi prin oraş şi vezi cum este tâlhărită o bătrână. Nu discut aici despre atitudinea civică (felicitări celor ce sar în ajutorul bătrânei!), ci doar despre atitudinea jurnalistică. Aşadar, cum procedezi? 1. Faci poze (cu aparatul foto, cu telefonul, cu ce ai la îndemână). 2. Filmezi (se poate şi cu telefonul). 3. Aduni informaţii despre bătrână, despre tâlhari etc.

Sa intelegem din rahatul asta ca atitudinea civica este total opusa spiritului civic ?
Asta a ajuns presa romaneasca ? O fiara fara creier in cautare de senzational…prin orice mijloace…Probabil Patriciu ar trebui sa-l sustina pe Diaconescu la viitoarele alegeri,cred ca sunt pe aceeasi lungime de unda in stiristica.
Si Cartianu cred ca ar fi bun sa faca jurnalism in Libia sau in Coreea de Nord,acolo si-ar gasi implinirea profesionala dupa felul in care opereaza…

nic
25/03/2011 AT 11:29 AM
Mie mi-a placut cum Newsroom-ul “disimuleaza informatia”. Asta daca este de la Ecrivan si nu de la realitatea.ro. Desi inclin sa cred ca este de la Gregorie,pentru ca ii seamana. Auzi “disimuleaza informatia” la ceilalti, trazni-l-ar sa-l trazneasca!

Stefan
15/02/2012 AT 11:11 AM
Da’ Mos Patriciu chiar nu stie ce oratanii are in curte…?!