Viziunea lui Enel pentru 2030 in planul strategic 2021–2030: un deceniu de oportunitati

Peste un deceniu de transformari profunde, Grupul plaseaza in centrul strategiei sale accelerarea tranzitiei energetice, alaturi de o crestere durabila si profitabila pentru a crea valoare semnificativa impartita tuturor partilor interesate si randamente atractive pentru actionari in timp.

EBITDA obisnuit de grup este de asteptat sa creasca la o rata de crestere anuala compusa de 5% -6% („CAGR”), in timp ce venitul ordinar net este de asteptat sa creasca la 6% -7% CAGR intre 2020 si 2030.

Grupul se asteapta sa mobilizeze investitii de 190 de miliarde de euro in perioada 2021-2030, stimuland decarbonizarea, electrificarea consumului si a platformelor pentru a crea valoare comuna durabila pentru toti factorii interesati si profitabilitate pe termen mediu si lung.

Pozitia de lider a Grupului Enel in industrie si calatoria sa spre a deveni o companie complet digitala permit implementarea a doua modele de afaceri: cel traditional, numit „Ownership”, unde platformele digitale sunt un potential de afaceri care sustin profitabilitatea investitiilor si „Stewardship” model, care catalizeaza investitiile tertilor in parteneriat cu Enel sau in cazul in care platformele sunt un generator de afaceri.

Grupul intentioneaza sa investeasca in mod direct in jur de 160 de miliarde de euro, din care peste 150 de miliarde de euro prin modelul de afaceri Ownership si aproximativ 10 miliarde de euro prin modelul de afaceri Stewardship, in timp ce catalizeaza in continuare aproximativ 30 de miliarde de euro de la terti.

In ceea ce priveste investitia planificata in cadrul modelului de afaceri Ownership:

Aproape jumatate va fi dedicata Generarii Globale de Energie, cu surse regenerabile totalizand aproximativ 70 de miliarde de euro, care se asteapta sa duca la aproximativ 120 GW de capacitate instalata pana in 2030, de 7 ori mai mare decat cei aproximativ 45 GW instalati in prezent. Acest lucru va fi realizat folosind o conducta in crestere de peste 140 GW, alaturi de o platforma mondiala de dezvoltare de afaceri, inginerie si constructii, precum si un model de operare si intretinere;

Aproximativ 46% se asteapta sa fie implementat in infrastructura si retele, pentru a aborda imbunatatirile de calitate si rezilienta, noi conexiuni si digitalizarea infrastructurii, rezultand o baza de active reglementate de grup („RAB”) de aproximativ 70 miliarde de euro in 2030 si peste 90 de milioane utilizatorii 100% -digitalizati prin contoare inteligente, folosind o scara de operatii fara egal, cea mai inalta expertiza in digitalizare si o valoare distincta a proprietatii intelectuale;

Suma ramasa se refera la clienti si se preconizeaza ca va duce, pana in 2030, la o crestere brusca a valorii clientilor. Grupul va permite electrificarea, accelerand calea clientilor catre durabilitate si eficienta energetica, combinand ofertele traditionale cu serviciile „dincolo de marfuri”. Aceasta afacere va beneficia de cea mai mare baza de clienti din intreaga lume, de platforme digitale si de un portofoliu integrat in crestere de oferte.

In ceea ce priveste investitia in cadrul modelului de afaceri Stewardship, Grupul este de asteptat sa investeasca, aproximativ, inca 10 miliarde de euro, in timp ce catalizeaza in jur de 30 de miliarde de euro de la terti, permitand o suma globala de aproximativ 40 de miliarde de euro de investitii, in principal legate Energie regenerabila, alaturi de fibra, e-transport si flexibilitate.

Grupul va atinge o reducere de 80% a emisiilor directe de CO2 fata de 2017 (initiativa de tinte bazate pe stiinta, certificata SBTi) si va contribui la crearea a peste 240 miliarde de euro a produsului intern brut in tarile de prezenta ale Enel prin investitii locale in productie si electrificare.

Planul strategic 2021-2023

Grupul intentioneaza sa investeasca in mod direct in jur de 40 de miliarde de euro, dintre care aproximativ 38 de miliarde de euro prin modelul de afaceri Ownership si aproximativ 2 miliarde de euro prin modelul de afaceri Stewardship, in timp ce catalizeaza in continuare 8 miliarde de euro de la terti.

Peste 90% din investitiile consolidate ale Enel vor fi in conformitate cu obiectivele ONU de dezvoltare durabila („ODD”). In plus, conform calculelor initiale ale Enel, intre 80% si 90% din capitalul consolidat al grupului va fi aliniat la criteriile taxonomiei UE pentru contributia sa substantiala la atenuarea schimbarilor climatice.

Rata de crestere a investitiilor fata de planul anterior este de asteptat sa fie de aproximativ 36%.

In ceea ce priveste investitia planificata in cadrul modelului de afaceri Ownership:

Mai mult de jumatate este dedicata Generarii Globale de Energie, cu aproximativ 17 miliarde de euro pentru Energie Regenerabila, ceea ce va duce la o capacitate globala consolidata regenerabila consolidata de 60 GW pana in 2023 (+ 33% fata de 2020). Grupul va accelera si mai mult decarbonizarea prin adaugarea unei capacitati regenerabile care va compensa mai mult decat dezafectarea termica. Ca rezultat, emisiile de CO2 ale Grupului 1 vor scadea cu mai mult de 30%, din 2020 pana in 2023, pozitionand Grupul pe drumul cel bun pentru a-si atinge obiectivul de decarbonizare bazat pe stiinta, de 20%, cu 80% emisii de gaze cu efect de sera („GES”) reducere fata de 2017, in conformitate cu scenariul caii de 1,5 ° C;

Aproximativ 43% se asteapta sa fie desfasurat in infrastructura si retele. Accelerarea Capex este de asteptat sa creasca RAB-ul grupului cu 14% fata de 2020, ajungand la aproximativ 48 de miliarde de euro in 2023;

Suma ramasa se refera la clienti. Valoarea clientilor Business to Customer („B2C”) este de asteptat sa creasca cu aproximativ 30%, iar cea a Business to Business („B2B”) cu aproximativ 45%, datorita eliminarii tarifelor reglementate, in principal in Italia, si electrificarea tendintelor de consum de energie care vor necesita servicii „dincolo de marfuri”.

In ceea ce priveste investitia in cadrul modelului de afaceri Stewardship, Grupul este de asteptat sa investeasca, aproximativ, inca 2 miliarde de euro, in timp ce catalizeaza in jur de 8 miliarde de euro de investitii de la terti, permitand astfel un capital global de aproximativ 10 miliarde de euro, in principal legate la regenerabile, alaturi de fibra, e-transport si flexibilitate.

Rezultatul acestor investitii va arata, in toate intreprinderile, o crestere de doua cifre in perioada planului de trei ani. Capacitatea regenerabila gestionata este de asteptat sa ajunga la aproximativ 8 GW in 2023, mai mult decat dublu fata de 2020. In plus, cu Enel X, Grupul isi propune sa creasca numarul autobuzelor electrice de peste 6 ori pana la aproximativ 5.500 de unitati in 2023, precum si sa creasca capacitatea de raspuns la cerere la 10,6 GW (+1,8 ori fata de 2020) si capacitatea de stocare la 527 MW (+4,2 ori fata de 2020). In cele din urma, in 2023, se asteapta ca Enel X sa ajunga la aproximativ 780.000 de puncte de incarcare publice si private puse la dispozitie in intreaga lume (de +4,5 ori fata de 2020).

La nivel de grup, EBITDA obisnuit se asteapta sa fie cuprins intre 20,7 si 21,3 miliarde de euro in 2023, ceea ce implica un CAGR de 5% -6%. Venitul ordinar net se asteapta sa fie cuprins intre 6,5 si 6,7 miliarde de euro in 2023, ceea ce implica un CAGR de 8% pana la 10%, datorita, de asemenea, optimizarii continue a managementului financiar al Grupului – in special printr-o crestere a finantarii durabile, care va contabiliza pentru aproximativ 50% din totalul datoriei brute in 2023 – ducand la un cost mai mic al datoriilor.

Enel a stabilit o politica de dividende simpla, previzibila si atractiva pentru perioada respectiva. Actionarii vor primi un Dividend fix pe actiune („DPS”) garantat in crestere in urmatorii trei ani, cu un obiectiv de 0,43 euro / actiune in 2023, ceea ce se traduce intr-un CAGR de aproximativ 7%.