Cum se manifesta o imunitate scazuta?

imunitate scazuta

    Imunitatea sau sistemul imunitar reprezinta o reactie de aparare a organismului fata de agentii patogeni (virusi, bacterii, paraziti, celule canceroase, alergeni).

Sistemul imunitar este format din:

Leucocitele si anume un subgrup al lor macrofagele si neutrofilele sunt prezente pe piele si mucoase fiind prima bariera

in calea microbilor care intra prin gura, nas, ureche, zona genitala in organismul nostru.

Alergiile sau febra sunt manifestari ale sistemului imunitar care lupta impotriva agentilor patogeni care provoaca bolile infectioase sau alergenilor diversi care provoaca alergii.

Cauzele scaderii imunitatii

1. Stresul, starile depresive, anxietatea diminueaza raspunsul imunitar prin faptul ca organismul se afla intr-o stare de epuizare cronica din punct de vedere psihic.

2. Insomnia – slabeste rezistenta organismului care nu mai poate produce celulele necesare pentru a face fata infectiilor.

3. Alimentatia – daca este necorespunzatoare sau in cantitate insuficienta afecteaza calitatea raspunsului imun, iar dimpotriva, o alimentatie bogata in fructe, legume, lactate, cereale integrale va vor ajuta sa va intariti sistemul imunitar. Ceapa si usturoiul sunt recunoscute pentru efectul lor antibiotic contra agentilor patogeni.

4.Medicamentele – administrarea repetata de antibiotice, antiinflamatoare steroidiene (de tip prednison) si chimioterapia inhiba sistemul imunitar.

5. Poluarea – poluarea atmosferica, mediu de lucru toxic, metalele grele, poluare sonora, vizuala scade capacitatea corpului de a elimina substantele toxice, de a se regenera.

Cum se manifesta imunitatea scazuta?

Persoanele a caror imunitate este scazuta vor suferi frecvent infectii respiratorii, urinare, genitale, oculare; plagile se vor infecta usor si se refac greu, sangerari gingivale, frecvente eruptii pe piele (herpes, afte, urticarie). Pot contacta mai usor boli infectioase grele de tip: Hiv/Sida, tuberculoza, hepatita virala. S-a demonstrat ca persoanele cu imunitate puternica chiar daca vin in contact cu astfel de virusuri nu dezvolta boala deoarece au corpul puternic din punct de vedere imun si poate omori virusuri puternice chiar de la poarta de intrare.

Exista 2 mari directii din care provine imunitatea organismului:

1. Imunitatea naturala sau innascuta este cea dobindita de copil de la mama. Copilul pana in 7 luni pastreaza anticorpii pe care ii are mama fata de anumite infectii in special respiratorii. Acesti anticorpi se transmit si prin alimentatia naturala la san.

2. Imunitatea artificiala sau dobandita – se poate obtine prin vaccinare, tratamente homeopate, administrare de vitamine si suplimente alimentare, stil de viata sanatos:

– Vitamina C este cea mai utilizata vitamina pentru intarirea imunitatii deoarece este un antioxidant puternic, adica elimina radicalii liberi rezultati din arderile celulelor responsabili de scaderea imunitatii. Vitamina C este indicata a fi luata de 1 g pe zi mai ales in perioadele reci, in perioade de examene sau stresuri emotionale. Pe langa vitamina C cu efect antioxidant mai este si vitamina E si A.

– Oligoelementeleseleniu, zinc stimuleaza sistemul imunitar; au efect in regenerarea celulelor, sunt antioxidanti puternici.

– Homeopatia este o terapie blanda care se bazeaza pe substante naturale, extracte din plante sau pe cantitati foarte mici din anumite elemente chimice sau chiar substante daunatoare, dar care administrate repetat pot stimula imunitatea organismului.

– Practicarea medicinei alternative: masajul, reflexoterapia, aromoterapia, psihoterapia prin faptul ca intretin sanatatea, buna dispozitie au efect antiinflamator si antistres.

– Mentinerea greutatii corporale cu exercitii fizice, practicarea unor sporturi, miscare in spatii cu aer puternic oxigenat (parcuri, zone montane, zone marine).

– Vaccinarea este o metoda de imunizare activa si profilactica impotriva acelor boli carora se adreseaza vaccinul. Este bine sa respectati schema obligatorie de vaccinare a copilului dumneavoastra deoarece il apara impotriva celor mai frecvente boli ale copilariei si nu numai: tuberculoza, hepatita B, tetanos, difterie, parotidita epidemica. Exista si vaccinuri care, desi efectuate, nu ofera garantia imunizarii complete deoarece acesti virusi se modifica foarte mult de la un an la altul sau prezinta foarte multe fenotipuri (de exemplu vaccinul antigripal, vaccinul antivaricelic).

– Flora intestinala are un rol important in digestie si in imunitatea organismului deoarece degradeaza resturile alimentare nedigerate intr-o forma in care acestea sa poata tranzita peretii tubului digestiv si sa intre in sistemul vascular. Tot flora intestinala participa la sinteza unor vitamine (complexul de B-uri, vitamina K) si mentine un mediu ostil instalarii bacteriilor patogene potential cauzatoare de boala. Unele bacterii din intestin mai sunt denumite si probiotice deoarece sunt bacterii prietenoase care ajuta imunitatea mucoasei intestinului si previn cancerul de colon (unele specii de lactobacili).

– Injectarea de imunoglobuline: cantastim, polidin sunt anticorpi gata formati care ajuta organismul in perioadele de infectie.

Imunitatea organismului sau sistemul imunitar cuprinde mecanismele de aparare ale organismului fata de agentii patogeni − virusuri, bacterii, fungi, radiatii, substante toxice, medicamente. Daca agentii patogeni sunt in cantitati mici, sistemul imunitar face fata atacului. Exista insa si situatii cand sistemul imunitar este depasit, este slabit si are nevoie de ajutor pentru a face fata agentilor patogeni.

Imunitatea organismului este o retea complexa, compusa din organe limfoide (timusul, maduva osoasa, splina, ganglionii limfatici, apendicele, amigdalele), celule si molecule.

Atunci cand organismul este atacat de agenti patogeni (numiti si antigeni) sistemul imunitar secreta anticorpi (imunoglobuline) care lupta cu substantele straine. Sistemul imunitar face distinctie intre propriu (self) si strain (nonself). Oasele, muschii, tesuturile sunt structuri proprii, care sunt acceptate de sistemul nostru imunitar. Substantele straine – virusuri, bacterii, fungi, substante toxice – sunt respinse intotdeauna de imunitatea organismului.

Exista situatii in care organismul nu mai recunoaste self-ul si construieste anticorpi impotriva tesuturilor proprii. Aceasta este o mare tulburare a imunitatii deoarece este vorba de boli autoimune: tiroidita autoimuna (Hashimoto), hepatita autoimuna, lupusul eritematos sistemic este o boala autoimuna indreptata impotriva tesutului conjunctiv care se gaseste in sange si in aproape toate organele corpului.

Bolile autoimune apar pe parcursul vietii, nu ne nastem cu ele, dar se pare ca provin din anumite defecte genetice nu neaparat mostenite care in combinatie cu stresul, infectii netratate, nerespectarea normelor de viata sanatoasa pot produce aceste reactii autoimune.

Copyright © Reteaua Medicala: Articolul se afla sub protectia drepturilor de autor.