De ce ne intereseaza „capra vecinului”

Auzim deseori aceasta expresie. Adevarul este ca ne intereseaza „capra vecinului”. Dar oare de ce? Specialistii ne explica.

In lumea vertebratelor, vecinii din aceeasi specie sunt in mod natural pusi in situatia de competitie, dar si interesati direct de stabilirea unei anumite relatii de comunicare si uneori intrajutorare. Omul, desi a depasit conditia de animal, este supus unei presiuni naturale si normale a impulsurilor de tip instinctiv, relatia cu vecinii fiind tot o balansare intre avantajele instinctelor sociale si cele ale incercarii de a domina prin competitie. Mai mult decat atat, pentru multi dintre noi vecinul este, din nefericire, un element de comparatie care uneori devine un fals barometru ce ne masoara evolutia materiala sau sociala. Din acest motiv, „capra vecinului” devine in mod absurd un etalon pentru avutie sau ascensiune sociala.

Ce ne impinge sa urmarim viata vecinilor nostri?

1.Comportamentul teritorial

Omul, ca majoritatea speciilor animale, delimiteaza proprietatea pe care isi pastreaza bunurile, isi protejeaza familia si mai ales copiii. Acest simt al proprietatii teritoriului este cu atat mai dezvoltat cu cat vecinii sunt mai apropiati de granitele curtii sau zidurile casei ori apartamentului. Apropierea fizica a vecinilor creste interesul nostru pentru acestia, nu pentru ca ii vedem mai des sau mai de aproape, ci pentru ca, in subconstient, ii percepem ca pe potentiali invadatori. Ca urmare, fara sa constientizam, devenim mai interesati de ce are vecinul, ce face vecinul, de a evalua fortele acestuia in comparatie cu ale noastre in caz de conflict.

Ca urmare, unii dintre noi pot deveni mult mai curiosi fata de „capra vecinului”, fiind chiar atrasi de orice sursa de informatie despre tot ceea ce inseamna „puterea” reala a celui de langa noi. Acesta este un motiv pentru care, daca moare capra vecinului, unii se bucura fara sa inteleaga de ce. Raspunsul la aceasta intrebare il vom gasi in subconstient, care spune ca a scazut forta celui care i-ar putea calca teritoriul. Pe de alta parte, mai exista si un alt „instinct”, care ne poate sopti: moartea „caprei vecinului” ne permite sa marim teritoriul „caprei noastre”.

2. Dominanta

Asa cum au dovedit recent psihologii germani, omul este ghidat de tendinte de dominanta fata de semenii lui in orice relatie. Formele acestei incercari de dominanta difera extrem de mult de la un individ la altul, insa originea impulsului este aceeasi. Cu atat mai mult, tendintele de dominanta apar mai pregnant in relatia dintre vecini, unde exista o tensiune inconstienta. Din acest motiv, vecinul tau poate fi mai motivat sa-ti arate ca are o masina mai buna ca tine decat ar fi motivat un dusman al tau care locuieste in alt oras. In cazul vecinilor care nu reusesc sa-si impuna superioritatea, apare dorinta de a opri evolutia celor din jur, dar si bucuria provocata de un necaz al vecinului. Nenorocirea abatuta asupra vecinului arata (in mod fals) ca acesta a devenit mai slab si ca poate fi dominat.

3. Competitia

Vecinii sunt, in peste 80% din cazuri, intr-o permanenta competitie intre ei, aspect care are si o parte pozitiva, chiar daca unii oameni au depasit de mult epoca instinctelor. Partea negativa a aspectului de concurenta este cea legata de faptul ca peste 75% din oameni nu sunt capabili de a infrunta esecul unei competitii. Ca urmare, concurenta dintre vecini, vizibila sau „invizibila”, constientizata sau nu conduce la aparitia unor invinsi care nu-si vor accepta aceasta conditie.

Trauma psihologica suferita poate duce la depresii reactive sau nevroze, aspecte care se pot reflecta negativ in viitorul acestora. Unii dintre invinsi vor astepta insa bucuria de a vedea ca vecinul intampina greutati sau ca are necazuri sau vor fi prea nerabdatori si vor provoca chiar ei aceste lucruri. Invidia, unul dintre cele mai periculoase sentimente umane, se va naste atunci cand invinsul in competitie nu are capacitatea de a continua lupta loiala sau a accepta compromisul. Din acest motiv, pentru a scapa de chinurile invidiei, unii indivizi asteapta cu nerabdare „moartea caprei vecinului”, ca pe un meci castigat prin autogolul adversarului.

4. Agresvitatea

Pentru majoritatea mamiferelor superioare, inclusiv pentru om, instinctul agresiv si necesitatea descarcarii agresive sunt la fel de importante ca si instinctul sexual si matern. Atunci cand „capra vecinului” se ingrasa, creste si tensiunea agresiva deja acumulata. Ca urmare, unii indivizi cauta, constient sau inconstient. un pretext pentru a-si descarca tensiunea agresiva direct asupra vecinului concurent si aflat prea aproape de granita casei sale.

Confruntarea agresiva care are ca motiv imbunatatirea situatiei (poate peste noapte) a vecinului se desfasoara cel mai des pe teritoriu neutru si se rezuma la scandalurile bine-cunoscute, de bloc sau de sant, in care apar injurii, calomnii si deseori expresii indecente. Ca urmare, s-a demonstrat practic ca „moartea” sau „ingrasarea” caprei vecinului este foarte importanta in managementul agresivitatii dintre vecini. Din acest motiv, cel mai recomandat ar fi ca vecinii sa nu discute niciodata detaliat despre succesele proprii, dar nici despre esecuri.

„Capra vecinului” la romani

Zicala populara „Sa moara si capra vecinului”, care apare sub diferite forme in folclorul romanesc, nu este nicidecum o metafora autohtona. Asa cum arata cercetarile efectuate de psihologii din tara noastra, romanii sunt mai interesati de viata vecinului decat nordicii. Totodata, interesul pentru vecini al romanilor nu este insa mai exagerat decat al spaniolilor, grecilor, sarbilor sau a turcilor.

Asa cum arata rezultatele cercetarilor din acest an, interesul mai sporit al romanilor pentru conditia vecinilor este datorat atat unui instinct teritorial dezvoltat, cat si a unei inteligente superioare, bazata pe explorarea foarte atenta a realitatilor apropiate. La aceste se adauga si unele aspecte legate de istorie, cum ar fi restrangerea teritoriului propriu in epoca predecembrista. Astfel, in tarile foste „comuniste”, instinctul teritorial a fost impiedicat, creand o forma de proprietate si de intarire a aparitiei granitelor propriei locuinte, curti sau teritoriu.

Este bine sau nu sa fim interesati de vecini?

Asa cum am aratat, interesul pentru vecini are, in mare parte, o baza pur biologica, tinand de genetica unor comportamente partial innascute. Ca urmare, nu este recomandabil sa ne blocam total aceste porniri comportamentale. Orice incercare constienta de franare a unui comportament innascut poate avea repercusiuni grave asupra proceselor psihice, putand conduce la tulburari ale sistemului nervos. Ceea ce trebuie sa facem este sa incercam sa vedem in vecinii nostri persoane cu care incercam sa comunicam deschis, ocolind cat se poate discutiile despre succesele si esecurile noastre prezente.