Cum sa ai o cultura hidroponica acasa?

Vrei sa ai mereu legume proaspete? Sa-ti faci propria gradina hidroponica este o alternativa excelenta la cultivarea acasa. Aici va aratam cum sa construiti totul.

Cresterea acasa este o tendinta pe care tot mai multi oameni o adopta in fiecare zi. Le permite sa aiba disponibilitatea alimentelor si sa controleze procesele pentru a obtine mai multe produse ecologice. Daca si pe tine te intereseaza, in acest articol iti explicam cum sa ai o cultura hidroponica acasa.

Termenul „hidroponica” isi are originea in grecescul  hydros (inseamna „apa”) si  ponos (inseamna „munca”). Adica, lucrez in apa. Este un tip de agricultura fara sol care foloseste ca materie prima apa si nutrientii pe care ii contine.

Ce beneficii are hidroponia?

Unul dintre principalele avantaje ale culturilor hidroponice este ca pot fi adaptate la aproape orice spatiu si climat. Din acest motiv, nu depind de conditiile meteorologice, pot prezenta mai multe recolte pe an si pot realiza procese de crestere mai rapide. Acestea fac posibila imbunatatirea alimentatiei familiei cu reducerea costurilor.

In plus, o gradina hidroponica acasa este foarte usor de construit si nu necesita cunostinte mari de inginerie sau agricultura. De asemenea, datorita usurintei de manipulare, pot participa copiii, adultii in varsta si persoanele cu dizabilitati.

Un articol de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) subliniaza ca aceste tipuri de culturi permit optimizarea si reducerea consumului de apa, nu necesita pesticide si sunt adaptate agriculturii pe verticala.

Este important ca lumina soarelui sa cada asupra plantelor pe care le cultivam cu aceasta metoda, pentru a favoriza cresterea acestora.

Cum sa ai un sistem hidroponic acasa?

Daca esti hotarat sa-ti cresti hrana si hidroponia pare cea mai buna optiune, vei avea nevoie de mai multe elemente pentru a realiza ansamblul. In general, sunt usor de obtinut.

Cu toate acestea, exista diferite tipuri de structuri pentru a avea o cultura hidroponica acasa, cu niveluri de dificultate care variaza de la simplu la complex. Este posibil chiar sa achizitionati sisteme pentru cultivarea hidroponica din magazinele de acasa.

Indiferent de sistemul folosit, este esential ca acesta sa fie amplasat intr-un loc in care sa poata primi lumina soarelui  cel putin 6 ore pe zi. La fel, acesta trebuie protejat de eventualele daune cauzate de vant, ploi abundente sau animale domestice.

In continuare, vom impartasi o modalitate simpla de a-ti face propria recolta; grozav pentru incepatori.

Materiale

 • Recipient mare opac. Trebuie sa fie intuneric pentru ca radacinile sa se dezvolte corect.
 • Blat sau placa de lemn. Aceeasi dimensiune ca si recipientul.
 • Pompa de oxigenare , ca si cele folosite pentru acvarii.
 • Germeni de legume.
 • Solutie nutritiva. Il puteti obtine la magazinele de agronomie si cultura sau online.
 • Capac din plastic.
 • Substrat pentru hidroponie. Exista diferite tipuri, cum ar fi fibre de cocos, argila, lana de stanca sau pietre de perlit.

Pasi

 1. Trebuie sa faceti o gaura in recipient  care sa fie potrivita pentru dimensiunea dopului pe care l-ati selectat. Aceasta gaura va servi pentru a scurge apa si a o schimba.
 2. Luati placa de lemn sau capacul recipientului si faceti gauri la o distanta de aproximativ 10 pana la 20 de centimetri intre ele, in functie de cresterea asteptata a legumei pe care doriti sa o plantati.
 3. Asigurati plantele cu substratul de tulpina pentru a le oferi stabilitate si a le permite sa absoarba bine nutrientii. Lasati radacinile sa creasca lung.
 4. Introduceti radacinile avand grija sa nu le deteriorati intre gaurile din scandura sau capacul recipientului.
 5. Oxigenati apa de 2 ori pe zi cu pompa de acvariu.

Ce plante sunt potrivite pentru cultivarea hidroponica acasa?

O mare varietate de legume pot fi cultivate in hidroponie. Conform „Manualului de hidroponie” , editat de Universitatea Nationala Autonoma din Mexic, legumele pot fi clasificate in 6 grupe diferite:

 • Radacina, cum ar fi manioc, morcov, ridichi sau sfecla.
 • Cu tulpina, cum ar fi cartofi, sparanghel sau rutabaga.
 • Frunze, cum ar fi usturoiul, ceapa, spanacul, smog, patrunjel, coriandru, varza, salata verde sau telina.
 • Din flori imature si mature, precum conopida sau broccoli.
 • Fructe, cum ar fi castravetele, pepenele, pepenele verde, chilii, vinetele sau rosiile.

Cu toate acestea, exista unele legume care sunt mai usor de cultivat in hidroponia acasa. Printre acestea se numara si legumele cu frunze verzi, cum ar fi salata verde si spanacul.

De asemenea, ierburile si ierburile medicinale precum melisa, menta, musetelul, menta, cimbru si fenicul sunt usor si benefice de cultivat.

Recomandari pentru a mentine cultura sanatoasa

Spatiile mici din casa pot fi adaptate pentru a fi site-uri hidroponice.

Pentru a mentine o cultura hidroponica sanatoasa, este esential sa le oferim plantelor nutrientii minerali necesari dezvoltarii lor. Cartea „Cultivarea hidroponica” a Universitatii Nationale din La Plata subliniaza ca exista 2 tipuri de nutrienti pentru plante: macronutrienti si micronutrienti.

Macronutrientii sunt esentiali pentru metabolismul celular si sunt necesari constant de catre planta pentru a se dezvolta. Sunt alcatuite din carbon, azot, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, sulf, hidrogen si oxigen (ultimele doua furnizate de apa).

La randul lor, micronutrientii sunt fierul, manganul, cuprul, zincul, borul, molibdenul, clorul si nichelul. Sunt necesare in cantitati mai mici.

Pentru ca culturile sa ramana sanatoase, este necesar sa cumperi o solutie care sa contina macronutrientii esentiali si sa urmezi instructiunile de utilizare la litera. In plus, este esential sa schimbati apa la fiecare 15 zile si sa acordati atentie oricarui semn de aparitie a insectelor sau a larvelor care pot strica recolta.

Este posibila o cultura hidroponica acasa

Dupa ce cunoastem beneficiile si tehnica de a face o cultura hidroponica acasa, ramane doar sa retineti ca, ca in orice gradina sau cultura traditionala, plantele au nevoie de ingrijire de baza.

Este esential sa nu lasati apa sa se scurga sau sa aiba un miros urat. In plus, trebuie controlat excesul de soare care poate arde frunzele sau deficienta care ar limita cresterea.