Cand ar trebui sa inceapa copilul sa bea apa?

Hranirea exclusiva cu lapte pana la 6 luni garanteaza ca bebelusul este hidratat, intrucat copilul ia apa de care are nevoie prin lapte, fie ca este lapte matern sau lapte formula.

Titlul acestei postari are un raspuns evident. Desigur, copilul trebuie sa inceapa sa bea apa din ziua in care se naste. Si, intr-adevar, da, doar ca nu bea apa in varianta sa cristalina, ci apa pe care o ofera laptele.

Laptele care primeste exclusiv bebelusul alaptat sau hranit cu formule de lapte, in primele 6 luni de viata, ii asigura acestuia apa de care are nevoie pentru a se mentine hidratat.

Apa in laptele matern

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca bebelusul trebuie hranit exclusiv si la cerere cu alaptare  in primele 6 luni de viata. Acest lucru se intelege ca nefiind nevoie de hrana, apa, fructe sau cereale, nimic altceva decat laptele mamei lor in aceasta prima perioada de viata.

Laptele matern are raportul perfect de apa si nutrienti de care are nevoie nou-nascutul. Cand micutul este alaptat exclusiv la san, nu are nevoie de apa pentru ca laptele este responsabil pentru mentinerea sa hidratata.

Bebelusul va plange pentru ca ii este foame sau sete. Cand mama ii ofera sanul, primul lapte pe care il primeste este mai apos, asa ca potoleste setea copilului. Laptele de la sfarsitul hranirii este mai bogat in nutrienti, proteine ​​si grasimi, cu care micutul este hranit.

Daca i se ofera apa unui bebelus in varsta de mai putin de 6 luni, nu numai ca nu are nevoie de ea, dar ii poate afecta si alimentatia, conform acestui studiu publicat in Journal Of Pediatrics and Child Health, care poate avea repercusiuni grave asupra cresterii. si dezvoltarea bebelusului.

Bebelusul hranit cu formule de lapte

Cand copilul este hranit cu formule de lapte, nici el nu are nevoie sa bea apa. Singura lui hrana, laptele, contine apa necesara pentru a-l mentine in viata, la fel ca si in cazul in care ar urma o dieta mixta care include lapte matern si formula.

Apa potabila si fiarta corespunzator este cea care va fi folosita pentru prepararea laptelui cu formula de lapte. Acest lapte trebuie preparat in proportiile de apa si lapte indicate de producator.

Adaugarea mai multa apa pentru a „hidrata” copilul este complet inutila. In laptele preparat se afla proportia de apa si mancare de care micutul are nevoie pentru a-si potoli impulsurile de foame si sete.

S-a popularizat faptul ca bebelusilor hraniti cu lapte praf ar trebui sa li se administreze biberonul la fiecare 3 ore. Dar, aceasta este o greseala. Hranirea cu biberonul ar trebui, de asemenea, sa fie la cerere.

Acest lucru se supune aceluiasi motiv pe care l-am explicat deja. Micutul plange cand ii este sete si asta nu coincide neaparat cu programul de hranire care a fost stabilit. I se ofera sticla si va lua portia de lapte de care are nevoie ca sa nu-i fie sete.

Incepeti sa beti apa dupa 6 luni

Cand bebelusul tau incepe hranirea complementara, la aproximativ 6 luni, poate avea nevoie sa inceapa sa bea apa. Dar aceasta nu este o regula fixa, depinde de modul in care creste copilul.

La un copil alaptat exclusiv la san, inceperea hranirii complementare poate fi amanata cu pana la 8 sau 10 luni. Pana atunci, cel mic nu va trebui sa inceapa sa bea apa.

De fapt, consumul de apa inainte de varsta de 6 luni poate provoca o senzatie de satietate la cei mici, deoarece s-a demonstrat ca apa de baut inainte de masa este capabil sa reduca semnificativ pofta de mancare.

Toate alimentele au o proportie de apa; fie ca sunt consumate crude, cum ar fi fructele, sau preparate, cum ar fi supe, terci, piureuri si sucuri. Corpul bebelusului va lua apa de care are nevoie din alimente.

In timp ce legumele si alimentele pentru bebelusi sunt incorporate in dieta copilului, acestia continua sa bea lapte, fie lapte matern, fie formula. In acel lapte se afla apa de care copilul are nevoie pentru a se mentine hidratat. Daca ii oferi apa si el refuza, nu-ti face griji, pur si simplu nu are nevoie de ea.

Incepeti sa beti apa: de cata aveti nevoie?

Nu este necesar sa specificati cat de mult lichid are nevoie copilul pentru a incepe sa bea apa. Thirst este sistemul de reglementare perfect pentru a va spune de cata apa aveti nevoie.

De asemenea, „apa” va fi probabil unul dintre primele cuvinte pe care le veti invata. El va asocia setea cu apa si ti-o va cere. Cu toate acestea, exista cateva semne care va pot spune daca este bine hidratat sau nu.

Daca bebelusul tau este activ, are saliva si urina din abundenta si are scaune moi, este un semn sigur ca este bine hidratat. Daca detectezi ca are gura uscata, urineaza mult mai putin, urina este mai inchisa si scaunele mai dure, acestea sunt simptome ca are nevoie de mai multa hidratare.

Ce sa faci daca exista semne de deshidratare?

Daca bebelusul tau are mai putin de 6 luni, inainte de a uda va avea nevoie de mai mult lapte. Daca este lapte matern, mult mai bine. In aceasta etapa, deshidratarea este asociata cu deficiente nutritionale, asa ca nu ezita, ceea ce are nevoie bebelusul tau este lapte. Acum nu este momentul sa incepi sa bei apa.

Cand aportul alimentar a inceput deja, trebuie sa evaluati modul in care greutatea bebelusului dumneavoastra progreseaza. Daca greutatea este mai mica decat se astepta, ofera lapte in loc de apa. Daca greutatea lui este in regula, ii poti oferi lapte sau apa. Cel mic va accepta sau respinge apa dupa cum este necesar.

In cazul in care deshidratarea persista, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra. Specialistul va fi cel care va determina daca exista un motiv mai convingator care trebuie descoperit si abordat.