Avantajele si dezavantajele tehnologiei

Universul digital ne afecteaza pe toti, fie el personal sau profesional. Noile tehnologii si aplicatiile lor au evoluat la viteza fulgerului. Ele au facut posibila avansarea in domenii la fel de importante precum educatia, stiinta sau medicina. Si au intrat in viata noastra pentru a rezolva multe probleme, dar si pentru a crea altele. Sa vedem care sunt aceste avantaje si dezavantaje ale epocii tehnologice.

Avantajele tehnologiei

Am compilat o lista cu cele mai importante avantaje pe care le aduce sfera digitala, cum ar fi comunicarea imbunatatita si accesul la informatii. In general, putem vorbi de faptul ca stilul de viata al oamenilor a fost imbunatatit. Sa cunoastem aceste avantaje:

In afara distantelor. Tehnologiile ajung oriunde pe planeta. Nu mai exista distante care sa merite, mai ales din punct de vedere informational, datorita imediatei pe care dezvoltarea istorica a Internetului a insemnat-o in cautarea de informatii.
Imbunatatirea eficientei. Productivitatea industriala progreseaza si exista o utilizare mai mare a resurselor.

Faciliteaza schimbul de informatii si comunicatii

Acces usor la informatii. Procesele informationale sunt automatizate si accelerate, datorita tehnologiilor inovatoare, cum ar fi internetul in banda larga sau aplicatii cu informatii de acces gratuit generate de utilizatorii retelelor sociale, cum ar fi YouTube , unul dintre cele mai populare servicii Google. Cantitatea de informatii care circula pe web este usor accesibila atat pentru utilizatorii care cauta divertisment, cat si pentru analisti sau cercetatori. Dispozitivele mobile faciliteaza accesul la retea. Faciliteaza utilizarea programelor si sistemelor software in mod liber. Deci, puteti alege software gratuit sau privat.

Colaborare comunitara

Imediatitate si eficacitate mai mare in raspuns

Avansuri in stiinta si medicina . Progresele tehnologice au permis oferirea de solutii in domenii la fel de importante precum sanatatea, stiinta sau educatia.

Progresele tehnologice in zilele noastre coplesesc din cauza vitezei cu care sunt produse, ele sunt esentiale pentru a ne face viata mai usoara, a muncii mai productiv si, in general, a imbunatati calitatea vietii oriunde soseste tehnologia.

Daca aruncam o privire la progresele din lumea ingineriei si a industriei si mergem, de exemplu, spre anul 1903, descoperim ca in acest moment este realizat un avion cu zbor stabil pentru prima data , da acum doar 120 de ani si De acolo, s-au facut progrese pentru a permite mii de zboruri zilnice intre toate tarile lumii. In industria transporturilor, inovatia este zilnica, trebuie doar sa vizitati pagina oricarui furnizor din sectorul auto sau industria feroviara, de exemplu, pentru a vedea varietatea de solutii care exista astazi pentru a rezolva probleme similare, Daca vizitam aceasta pagina dedicata protectiei impotriva impactului trenului, vom vedea diferite tampoane de tren sau tampoane de tren, care nu mai au nimic de-a face cu cele care au fost instalate acum 100 de ani in SUA , moment in care industria feroviara a fost in varf.

Ajutor la inceputul studiului de sine

Noi oportunitati de cariera. Odata cu era digitala, s-au creat noi profiluri de locuri de munca.
Economii. Acest lucru inseamna ca, prin tehnologii, procese si moduri de indeplinire a sarcinilor sunt imbunatatite. Masinile pot da rezultate mai mari si mai bune decat oamenii. Ceea ce se traduce prin economii de costuri.
Modificari in modul in care calatorim si ne deplasam. Noile tehnologii fac calatoria mai usoara, mai ales cand vorbim despre distante lungi. Atat la nivel personal, cat si la nivel de afaceri, este un avantaj faptul ca astazi transportul este atat de accesibil si atat de usor.

Dezavantajele tehnologiei

Dar nu toate sunt bucurii in lumea tehnologiei. Exista aspecte care trebuie analizate datorita impactului negativ pe care il au.

Eliminarea locurilor de munca . Este o dovada ca din ce in ce mai multe masini si roboti au inlocuit mana omului cu consecintele negative pe care aceasta le implica. Pe masura ce tehnologia avanseaza, munca umana este subevaluata.

Dependenta de dispozitivele tehnologice . Aceasta utilizare gresita si utilizarea excesiva a tehnologiei duce la probleme semnificative de sanatate, cum ar fi dependenta, depresia, izolarea sociala, anxietatea, leziunile auzului sau bolile ochilor.

Mai putina interactiune umana . Odata cu sosirea motoarelor de cautare precum Google sau WhatsApp, se pierde comunicarea interpersonala. Cu greu ii cerem ceva celui pe care il avem alaturi.

Izolarea sociala . Din ce in ce mai multi oameni petrec mai mult timp cuplat pe dispozitive mobile: console de jocuri video, retele de socializare , navigand pe Internet … Comunicarea si modul in care oamenii interactioneaza se diminueaza la pas.

Inegalitati sociale. Marginalizarea acelor comunitati care nu pot accesa noile tehnologii.
Consumul excesiv si necontrolat. Acea imediatitate este doar un clic al oricarui produs sau serviciu, uneori, duce la un consumism excesiv.

Promoveaza stilul de viata sedentar. Cu problemele de sanatate pe care le implica.

Creativitatea este redusa. Aceasta dependenta de dispozitivele digitale inseamna ca nu lucram atat de mult cu capul. Un exemplu in acest sens este utilizarea calculatorului, nimeni nu face calcule matematice pentru a rezolva o operatie simpla, ci foloseste in schimb acest instrument.

Dupa cum vedem, avansarea noilor tehnologii are avantaje si dezavantaje. Utilizarea necorespunzatoare a acestora poate duce la probleme semnificative de sanatate, dar este adevarat ca exista beneficii mari daca sunt utilizate corect, in favoarea cresterii stiintifice.