Forme particulare de astm bronisc

     Astmul bronsic este o boala care afecteaza intre 5 si 7 % din populatia generala si se poate complica foarte grav in timp cu distructii ale plamanilor, concomitent cu alterarea progresiva a respiratiei normale, in cazul in care nu este diagnosticat si tratat corespunzator.

Se manifesta prin crize de dispnee suieratoare aparute brusc (sete de aer,

bolnavul face un efort mare de a inspira aer si la expir are un zgomot in torace asemanator zgomotului facut de un porumbel) si este dat de o obstructie bronsica reversibila. Aceasta obstructie este data de o reactivitate crescuta bronsica ce se manifesta atat prin bronhospasm (adica ingustarea lumenului bronsic prin determinism nervos), hipersecretie de mucus si edem (grosimea mucoasei bronsice creste si astfel lumenul se ingusteaza suplimentar).

Practic criza de astm bronsic apare la o persoana “sensibila”, adica ceea ce este denumit in medicina – atopie, care intra in contact un alergen (polen, praf, detergenti, vopsele, alergeni din alimente – oua, capsuni, aditivi, aspirina, polen, par si fanere de animale, excremente pesti, pasari, etc.) si care determina un declin al functiei respiratorii in doua etape: etapa imediata (in cateva minute de la expunere apare criza) si etapa tardiva (care apare dupa 6 – 8 ore si poate dura 24 ore sau mai mult).

In mod clasic, criza survine dimineata (“morning deeping”), adesea dupa ora 3 dimineata, si se insoteste inafara de dispneea descrisa mai sus si de tuse chinuitoare, seaca, ce apoi devine productiva, cu expectoratie perlata, numita si expectoratie “eliberatoare”.

Exista forme speciale de astm si vreau sa atrag atentia asupra faptului ca bolnavul astmatic poate sa fie confruntat cu situatii deosebite (operatii, sarcina, hipertensiune arteriala) sau chiar astmul poate sa ia forme diferite (astmul tusiv, astmul nocturn ) sau sa apara in conditii diferite decat cele clasice (astmul la aspirina, astmul la varstinic, la bolnavii psihici, in timpul infectiilor respiratorii si a afectiunilor ORL). Iata cateva din aceste situatii:

A. Astmul profesional – este cauzat intr-o maniera specifica prin inhalarea substantelor prezente la locul de munca si reprezinta 5% din astmul adultului.

Acest tip de astm se caracterizeaza printr-o tuse cronica, de care bolnavul se plange ca o are de ani de zile de cele mai multe ori, asa zise “bronsite repetitive” si pentru care pacientul primeste de cele mai multe ori tratamente inadecvate, cu antibiotice. La locul de munca alergenii (substantele care pot sensibiliza) sunt foarte variati (de la vopsele, lacuri, pulberi de lemn, metale pana la medicamente, fire de bumbac si lana). Pacientul observa ca aceste crize dispar in vacante, concedii medicale date pentru aceste bronsite. Daca va recunoasteti in situatia de mai sus, prezentati – va de urgenta la un medic pneumolog, e foarte posibil sa aveti astm!

B. Astmul si infectiile respiratorii – 85% din exacerbarile astmului la copil si 44% din exacerbarile adultului sunt date de infectiile respiratorii, mai ales cele virale. Aceste infectii sunt mult mai grave la astmatic decat populatia generala. Daca suferiti de astm bronsic si raciti, mergeti obligatoriu la medicul de familie sa va reconsidere tratamentul astmului!

C. Astmul la aspirina – este un tip de astm care consta in aparitia brusca a crizelor dupa ingestia de aspirina si alte antiinflamatorii nesteroidiene (ibuprofen, meloxicam, ketoprofen, etc). Debutul acestei forme de astm este in jur de 30 de ani, mai frecvent la femei, si intai apare sub forma unei rinite, apoi polipi nazali, si apoi apar crizele respiratorii. Este un astm greu de tratat, si de aceea daca aveti suspiciune de alergie la antiinflamatorii nesteroidiene este bine sa va adresati medicului alergolog.

D. Astmul premenstrual – este o forma de astm bronsic care se agraveaza clinic si functional inainte de menstruatie si apare la 1/3 din femeile ce sufera de astm bronsic, pana la instalarea menopauzei.

E. Astmul si refluxul gastroesofagian – boala de reflux gastroesofagian este intalnita mult mai frecvent la bolnavii cu astm bronsic. Apare cel mai frecvent la persoanele obeze, gurmande, consumatoare de alcool eventual. De multe ori este greu de diagnosticat deoarece poate sa se prezinte sub forma unor manifestari respiratorii datorate ingestiei de ciocolata, sucuri citrice, sau imediat dupa terminarea unei mese copioase. Daca aveti dificultati de respiratie, tuse, predominant nocturne si simptome digestive (arsuri retrosternale, regurgitari-senzatie ca se “intorc”mici cantitati de alimente in gat) prezentati-va de urgenta la medic!

F. Astmul si sarcina – intre 4 si 8% din femeile gravide au astm bronsic. Prognosticul perinatal al copilului din mame cu astm bine controlat medicamentos este acelasi al copiilor de mame fara astm. Riscul mai mare de deriorare a bolii apare mai ales in ultimul trimestru, si de aceea recomandarea este sa se continue corect tratamentul. Acesta va fi preponderent inhalator pentru a evita efectele negative asupra fatului a medicamentelor luate pe gura. Asadar daca sunteti gravida, continuati tratamentul astmului pana ajungeti la medicul pneumolog care sa va ajusteze medicatia conform starii dumneavoastra !

G. Astmul tusiv (CVA_cough variant asthma) este a doua cauza a tusei cronice (tuse cu durata mai mare de 6 saptamani), dupa cea provocata de infectiile de cai aeriene superioare, la adultii nefumatori! Atentie la durata tusei atat a adultilor, cat si a copiilor.

F. Astmul la varstnici – este mai greu de depistat datorita atat a numarului mare de infectii acute respiratorii la aceasta varsta, cat si coexistentei sau confuziei cu bronsita cronica obstructiva. Deasemenea, testele alergologice cutanate sunt mai putin sensibile la aceasta varsta, crizele tipice sunt mult mai rare, iar patologia cardiaca la aceasta varsta (mai ales insuficienta cardiaca stanga) poate “masca” astmul bronsic. Asadar, daca aveti in familie o persoana in varsta, nefumatoare, care tuseste “suspect” de cateva saptamani sau i s-au agravat fenomele respiratorii si e diagnosticata cu bronsita cronica si a devenit mai depresiva, cu limitarea activitatilor zilnice, e posibil sa aiba astm bronsic!

Aceasta enumerare poate continua, dar eu am incercat sa va expun cateva aspecte mai aparte.

In concluzie, investigati-va corect orice tuse importanta care dureaza de mai mult de 6 saptamani si nu sunteti fumator, sau orice deteriorare a functiei respiratorii care apare in conditiile de mai sus!