Anemia la copilul mic si sugar!

La copilul mic (1-3 ani) si sugar (0-1 an) cea mai frecventa forma de anemie este anemia feripriva, adica prin deficit de fier.

Manifestarile clinice in caz de anemie: copilul devine apatic, palid, poate avea limba umflata, oboseste mai usor, unghiile devin friabile, nu are pofta de mancare. Insa nu toti copiii au aceste

simptome; in aproximativ 10 % din cazuri anemia feripriva evolueaza asimptomatic.

Cauzele anemiei feriprive

1. Aportul insuficient de fier:

• Copilul s-a nascut prematur.

• Copilul a fost alimentat artificial un termen lung. Parintii trebuie sa stie ca laptele de vaca nu contine fier, spre deosebire de cel matern. Alaptatul la san pana la 6 luni fereste sugarul de anemie feripriva, datorita prezentei lactoferinei (o proteina care creste absorbtia fierului).

• Diversificarea alimentatiei a fost facuta incorect si prea tarziu, adica mult dupa varsta de 6 luni a sugarului. Ratiunea diversificarii este tocmai suplimentarea aportul de fier in alimentatia copilului, deoarece laptele matern, dupa varsta de 6 luni, nu mai acopera necesarul de fier pe care trebuie sa-l primeasca bebelusul.

2. Pierderi de sange mici si repetate:

• In cazul alergiei la proteinele din laptele de vaca (intoleranta la lactoza) copilul poate suferi hemoragii oculte ale mucoasei colonului care apar in scaun, dar nu se pot observa cu ochiul liber si este necesara o analiza speciala pentru a depista aceasta hemoragie. Daca stiti ca aveti un copil cu intoleranta la lactoza ganditi-va si la o eventuala anemie feripriva care insoteste frecvent aceasta boala si solicitati laboratorului sau medicului si o analiza din scaun pentru hemoragii oculte.

3. Pierderi de fier: dupa diaree frecvente deoarece pe langa apa se pierd si minerale (calciu si fier), dupa infectii urinare frecvente, dupa infectii respiratorii repetate, parazitoze intestinale.

Terapia nutritionala

In cazul copilului anemic, parintii trebuie sa-i introduca in meniul zilnic alimentele cu continut mare de fier, cum ar fi: ficatul, galbenusul de ou, legumele verzi pentru sugar, iar pentru copiii cu vasrta peste 1 an se pot adauga si carnea rosie de vaca, organe (rinichi), fructe uscate.

In concluzie, pentru a obtine o absorbtie maxima a Fe si pentru a preveni anemia feripriva, sunt necesare:

• imbunatatirea alegerii alimentare, pentru a creste aportul total de fier;

• includerea unei surse de vitamine C la fiecare masa (fie suplimente alimentare sub forma de siropuri sau comprimate masticabile sau prin adaugare de fructe si legume bogate in vitamina C; varza, morcov, citrice, mere);

• includerea produselor de carne si peste.

In cazul in care anemia nu se poate corecta doar prin alimentatie se pot administra sub indicatia medicului pediatru sau medicului de familie preparate din fier cum ar fi: Ferrogradumet, Ferrum Haussman sau suplimente alimentare cu fier si vitamina C ca adjuvant al absorbtiei fierului.

In primele 3 luni de viata este posibila o anemie feripriva tranzitorie care nu se ia in consideratie, deoarece se corecteaza pe parcursul cresterii.

Anemie feripriva se considera atunci cand hemoglobina scade sub 10 mg/dl, iar sideremia sub 30 µg/dl.

Alte forme de anemie la copil sunt date de defecte genetice ale hemoglobinei (talasemia), dar acestea sunt mult mai rare.

Preventia anemiei feriprive

Pentru a preveni anemia feripriva este necesar ca mama sa stie ca laptele de vaca este o sursa insuficienta de fier si daca alimenteaza copilul cu lapte de vaca pana la varsta de 1 an trebuie sa-i suplimenteze copilului necesarul de fier fie prin alimentatie: ficat de pui, legume verzi, galbenus de ou, peste sau printr-un supliment de fier la recomandarea medicului.

De asemeni sunt de evitat cerealele si fainoasele in exces deoarece contin o cantitate mica de fier aflata intr-o forma care nu se poate absoarbe in intestin, iar combinatia lapte de vaca cu cereale este buna de folosit o data pe zi, dar nu ca baza de alimentatie adica dat in exces.

Daca copilul este alimentat artificial, adica i se da o formula de lapte praf diversificarea alimetatiei poate sa inceapa de la 3-4 luni, intai cu suc de fructe (mere, citrice), continuata la cateva saptamani cu supa strecurata de legume, iar de la 4-5 luni se poate adauga o jumatate de galbenus de ou, ficatel de pui pasat in supa de legume.

Se recomanda efectuarea unei hemograme de screening in jurul varstei de 1 an mai ales daca se observa simptomele anemiei feriprive descrise mai sus.