Teatrele din Londra si New York se confrunta cu noile focare de Covid-19

Multe scene de pe Broadway si West End au fost fortate sa-si coboare cortina din nou, in timp ce comunitatea teatrului se lupta cu focarele de coronavirus si variantele acestuia, inchizand temporar totul, de la noua productie londoneza Cabaret, cu Eddie Redmayne, pana la puternicul Hamilton din New York.

„In cele din urma, vom urmari stiinta, iar stiinta va spune: trebuie sa inchideti aceasta emisiune”, a declarat, joi, presedintele Broadway League, Charlotte St. Martin, pentru Associated Press. „Am anticipat asta pentru ca ni s-a spus tot timpul ca, daca mai multi oameni nu isi vor primi vaccinurile, vor aparea noi variante si noi cazuri ale acestor variante. Si ghici ce? Se numeste omicron”.

Pe Broadway, Harry Potter si copilul blestemat si-au anulat matineul de miercuri, Tina a anulat doua spectacole miercuri, iar Hamilton a anulat toate spectacolele pana vineri seara. Ain’t Too Proud si-a anulat spectacolul de marti, iar Freestyle Love Supreme a anulat doua spectacole. Doamna Doubtfire, care tocmai s-a deschis si sta in intuneric de duminica, intentiona sa-si reia atributiile joi.

„Avem inca cinci din cele 32 de spectacole cu un spectacol anulat ieri, ceea ce spune ca celelalte 27 au fost sus si protocoalele sunt in curs”, a spus St. Martin, care a remarcat ca multe productii efectueaza zilnic teste Covid-19 asupra personalului lor.

„Daca cineva testeaza pozitiv, chiar daca este un fals pozitiv, nu are voie sa continue si sa ii infecteze pe toti ceilalti. Acesta ar trebui sa fie un motiv de siguranta si confort, nu numai pentru comunitate, ci si pentru telespectatorii nostri.”

Mary McColl, director executiv al Actors’ Equity Association, care reprezinta actorii si directorii de scena, a declarat ca anularea spectacolelor inseamna ca producatorii de la Broadway iau cazurile in serios si actioneaza in mod corespunzator.

„Faptul ca spectacolele sunt intrerupte arata ca producatorii si sindicatele raman vigilenti”, a spus McColl intr-un comunicat. „Pentru asta, trebuie sa existe protocoale de securitate si asta arata ca functioneaza”.

In cele peste 18 luni in care Broadway a fost inchis, multe cinematografe s-au adaptat circumstantelor adaugand teste riguroase pentru Covid-19 si instaland ventilatoare portabile si filtre de aer cu tehnologie MERV-13 sau HEPA. Dar teatrele mai vechi sunt deosebit de riscante cand vine vorba de difuzare, cu spatii inghesuite in culise si personal care este adesea aglomerat. St. Martin a spus ca o campanie de amplificare este in lucru.

Rata vertiginoasa a cazurilor de coronavirus din Londra, alimentata de varianta omicron, duce, de asemenea, la o serie de anulari in West End, cartierul teatrului orasului.

Este o lovitura uriasa pentru sectorul teatrului din ambele orase, care au reaparut recent dupa mai bine de un an de izolare si mizeaza pe veniturile din sezonul sarbatorilor.

Spectacole din Marea Britanie, inclusiv Hamilton, Regele Leu, Life of Pi, Come from Away si Matilda the Musical, toate au anulat una sau mai multe spectacole in aceasta saptamana din cauza epidemiei de Covid-19. Altii au mers mai departe: Teatrul National a anulat Hex si The Curious Incident of the Dog in the Night-Time pentru urmatoarele doua saptamani „din cauza unei boli in companie”.

Donmar Warehouse a anulat prezentarile de Forta Majora, despre o avalansa si consecintele acesteia, pana pe 29 decembrie, dupa ce mai multi membri ai companiei au fost testati pozitiv.

„Este din pacate ironic ca trebuie sa anulam spectacolele acestui spectacol genial si distractiv numit „Forta Majora” din cauza unui eveniment de forta majora”, a declarat directorul artistic Michael Longhurst.

Spectacolele care raman deschise se tem ca publicul va sta departe dupa ce autoritatile de sanatate publica au avertizat oamenii sa reduca socializarea pentru a ajuta la incetinirea raspandirii omicronului.

Cu noile reguli care intra in vigoare saptamana aceasta la Londra, spectatorii trebuie sa prezinte un test negativ pentru coronavirus sau o dovada a vaccinarii pentru a fi admisi. La Cabaret, regulile au fost si mai stricte: toti participantii, chiar si cei care au fost complet vaccinati, au trebuit sa prezinte un test Covid-19 negativ inainte de a intra in teatru.

In New York, regulile s-au inasprit pentru copiii si spectatorii de opera: toti copiii cu varste cuprinse intre 5 si 11 ani trebuie sa prezinte acum dovada ca au primit cel putin o doza de vaccin Covid-19 pentru a participa la un spectacol de Broadway si trebuie sa fie insotiti de adult vaccinat. Daca copilul a fost vaccinat cu mai putin de 14 zile inainte de spectacol, acesta trebuie sa furnizeze si un test Covid-19 negativ.

Iar Metropolitan Opera va cere din 17 ianuarie ca publicul si angajatii sai sa primeasca o doza de rapel impotriva Covid-19. Compania a spus ca oricine nu este deja eligibil pentru o injectie de rapel va avea o perioada de gratie de doua saptamani dupa ce devine eligibil.