Tapioca: ce este, beneficii si contraindicatii

Stii cum sa folosesti tapioca in mancarurile tale? Este posibil sa nu stiti inca cum sa profitati la maximum de acest tip de amidon. Va spunem ce ar trebui sa stiti.

Tapioca este amidonul extras din manioc, o radacina care este considerata al patrulea produs de baza, consumat de peste 1 miliard de oameni din lume, potrivit datelor Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO). In functie de tara, este cunoscut si sub numele de guacamota, casabe, mandioca, aipi, macacheira si mhogo.

Numele provine din limba guarana. Tipiog inseamna „amidon” sau „carbohidrat care este extras din manioc”. A avut inceputurile in America Centrala si de Sud (Guatemala si Brazilia). Se comercializeaza sub forma de perle sau sfere, dar si sub forma de faina, fulgi si amidon.

Aroma sa neutra ii permite sa fie foarte versatil in bucatarie. Poate fi folosit atat in preparate dulci cat si sarate, asa ca se remarca in deserturile cu lapte, budinci, supe, sosuri si este un excelent agent de ingrosare pentru multe preparate.

Cu toate acestea, in ciuda utilizarii sale frecvente, poate fi si controversata, deoarece pe langa beneficiile sale, unii spun ca ar avea efecte nocive. Continua sa citesti ca sa poti afla tot ce este legat de tapioca.

De unde vine tapioca?

Tapioca se obtine in diferite moduri. Cel mai comun proces este cel sugerat de Alarcon si Dufour, care include ruperea peretilor celulari ai maniocului prin razuire sau macinare pentru a extrage amidonul cu apa. Se filtreaza apoi, inainte de a fi uscat, lasand o pulbere fina.

O alta tehnica, putin mai traditionala, permite amidonului sa se odihneasca mai mult timp in apa, iar apoi sa-l decanteze. Se usuca la soare pentru a fi transformat in pulbere, perle sau fulgi. Trebuie remarcat faptul ca acestea trebuie sa fie inmuiate sau fierte inainte de consum. De obicei, isi dubleaza dimensiunea, se umfla si devin transparente.

Uscarea in ambele cazuri este importanta, deoarece elimina toate toxinele care se gasesc in mod natural in manioc si raman suspendate in apa. De exemplu, cianura din manioc poate fi otravitoare in functie de concentratia sa finala.

O alta metoda inedita publicata in Revista Boliviana de Quimica consta in obtinerea amidonului fara utilizarea apei ca mediu de extractie, printr-o etapa de macinare si doua etape de deshidratare. Se obtine astfel un amidon partial modificat.

Pentru a evita confuzia, este de asemenea important sa facem diferenta intre faina de tapioca si faina de manioc. Acesta din urma se obtine prin razuirea, uscarea si macinarea intregii radacini. In cazul tapiocai, este doar amidonul care este extras din manioc macinat.

Faina de manioc nu este la fel. Intreaga radacina este folosita pentru a produce acest produs, spre deosebire de faina de tapioca, care este in principal amidon.

Valori nutritive

Datorita modului in care se obtine tapioca, principala sa componenta nutritiva este amidonul, care reprezinta aproape intregul produs. Datele indica faptul ca prezentarea in perle contine valori scazute de fibre, proteine, grasimi, vitamine si minerale.

Un studiu comparativ arata ca tapioca contine mai putin de 1% proteine, grasimi si cenusa si aproape 90% carbohidrati. Valorile sale scazute de vitamine si minerale il fac din punct de vedere nutritional inferior altor surse de amidon, cum ar fi cerealele si cerealele.

Aportul caloric al acestui produs de manioc este gol , deoarece nu exista alti nutrienti esentiali care il insotesc. Aproximativ 100 de grame de tapioca furnizeaza 345 de calorii dietei.

Beneficiile potentiale ale tapiocai

Tapioca poate fi o optiune grozava atunci cand este folosita in diete restrictive. De exemplu, multe persoane cu boala celiaca, care sunt sensibile sau intolerante la gluten sau cereale, pot inlocui amidonul din grau si alte surse de cereale de gluten, precum si din leguminoase, cu amidonul de tapioca.

In cazul in care il folositi ca inlocuitor, il puteti combina cu alte fainuri, precum nuca de cocos, migdale, nuca si alte fructe uscate pentru a-i creste nutrientii. De asemenea, puteti adauga tarate pentru a creste fibrele.

Potrivit unor experti, un alt beneficiu al tapiocei este prezenta amidonului rezistent ca sursa naturala in manioc, care are particularitatea ca nu este usor de digerat. Prin urmare, se comporta ca fibre.

Amidonul rezistent poate fi folosit ca hrana de catre bacteriile benefice din intestin, scazand inflamatia si ucigand bacteriile daunatoare.

O revizuire din Advances in Nutrition evidentiaza ca amidonul rezistent incetineste golirea gastrica, imbunatateste absorbtia de glucoza si insulina si creste puterea de satietate. Adica poate contribui la o mai buna sanatate metabolica.

Cu toate acestea, nu ar trebui sa excludem folosirea patlaginelor verzi, a cartofilor fierti, a leguminoaselor si a orezului ca surse importante de amidon rezistent si alti nutrienti care lipsesc in tapioca.

Contraindicatii si ingrijire

Un grup de tehnologi alimentari au recomandat anumite precautii cu consumul de tapioca, mai ales atunci cand maniocul este prost procesat. In acest caz, poate provoca probleme de sanatate, deoarece contine o componenta toxica numita linamarina , care se transforma in cianura atunci cand este ingerata.

Unele studii arata otravire cu cianura atunci cand se consuma manioc amar, provocand paralizia cunoscuta sub numele de konzo si chiar moartea, care este comuna in tarile africane.

Pe de alta parte, expertii raporteaza ca persoanele alergice la latex pot dezvolta reactivitate incrucisata atunci cand consuma yucca. Cu alte cuvinte, organismul confunda unii dintre compusii proprii ai yuccai cu alergenii din latex. Este cunoscut si sub numele de sindromul latex-fructe .

Cei alergici sau cu tendinta de hipersensibilitate la substante pot fi susceptibili la simptome derivate din consumul de manioc.

Cum se prepara tapioca?

Tapioca poate fi folosita, dupa prezentare, in moduri diferite. Aroma sa neutra ii permite sa fie amestecat in retete dulci si sarate. Se combina si cu alte fainuri pentru a o imbogati.

  • Perle de tapioca: aceste perle trebuie fierte inainte de consum. Raportul ideal pentru fiecare parte de perla este de 8 parti de apa. Se fierb la foc mic si amestecand continuu pentru a nu se lipi. Odata ce plutesc, reduceti focul si fierbeti timp de 15 pana la 30 de minute. Apoi se odihnesc pentru acelasi timp.
  • Faina sau fulgi de tapioca: faina de tapioca este folosita ca un bun ingrosator pentru supe, sosuri sau sos pe baza de bulion. Poate imbunatati textura produselor de copt si poate fi folosit ca liant in hamburgeri sau in chiflele de carne. Se recomanda 2 linguri de tapioca pentru fiecare lingura de amidon de porumb.
  • Bubble Tea: se face cu perle de tapioca, lapte, sirop si cuburi de gheata. Este o traditie sa faci ceai cu bule cu perle negre de tapioca care sunt amestecate cu zahar brun.

Tapioca este un produs derivat din manioc, al carui continut ridicat de amidon si valoare nutritiva scazuta nu impiedica utilizarea acestuia ca un eventual inlocuitor al alimentelor care sunt surse de gluten sau leguminoase. In plus, are aplicatii largi in bucatarie, asa cum am vazut.