Scandalul Bordei se transforma in scandalul primarilor

Se pare ca Adriean Videanu, primarul general al Capitalei este  abonat la declaratiile care starnesc nedumeriri in randul cetatenilor. 

Un nou episod al scandalului Bordei se transforma de fapt in scandalul dintre primarul general si primarul sectorului 1, Andrei Chiliman.

Daca joi Videanu era suparat la culme de faptul ca in contul lui Constanda s-au varsat 17 milioane de euro, ieri primarul general a mers mai departe si a declarat ca va merge la notar alaturi de Costica Constanda pentru a efectua schimbul de terenuri (Satul Francez pentru Parcul Bordei) si fara certificatele de urbanism.

In fine Videanu a recunoscut ca certificatele de urbanism nu sunt absolut necesare pentru tranzactie. Cel putin asa afirma acum cateva zile, cand il invinovatea pe primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, ca impiedica schimbul de terenuri prin faptul ca nu doreste sa elibereze certificatele de urbanism.

La randul sau, Chiliman a declarat vineri, 7 martie, intr-o conferinta de presa, ca Adriean Videanu este de fapt mana in mana cu Constanda. Mai mult, primarul sectorului 1 il acuza pe Videanu ca a facut declaratii mincinoase in legatura cu “chestiunea Bordei”.

“Videanu stie ca eu am dreptate si ca adresele trimise sunt bazate pe lege. Legea e de partea mea. Videanu, in schimb, a mintit, joi, presa si opinia publica. Nu avea nevoie de niciun certificat de urbanism pentru a se duce sa rezolve schimbul de terenuri”, a accentuat Chiliman.

Primarul sectorului 1 a tinut sa precizeze ca nu se teme de mania lui Videanu si ca primarul general nu vrea sa ia parte la schimbul de terenuri intrucat ar putea fi pasibil de sanctiuni penale.

In tot acest timp, cu speranta ca mai poate scoate camasa curata pe undeva, Videanu se razbuna mai nou pe Trezorerie. Primarul Capitalei a declarat ca Trezoreria este vinovata de transferarea sumei de 17 milioane de euro din conturile primariei.

Videanu crede cu tarie ca acesti bani ar fi trebuit sa fie retrasi din buzunarele consilierilor municipali intrucat ei au aprobat schimbul de terenuri. Totusi schimbul de terenuri se efectueaza intre Primaria Capitalei si Costica Constanda, nu intre consilierii municipali si omul de afaceri.

Din pacate, nici aceasta explicatie nu-l mai poate salva pe Videanu, atata timp cat Costica Constanda a declarat vineri ca de fapt banii ar fi intrat in contul executorului judecatoresc inca din 5 martie. Adica cu o zi inainte de a se afla acest lucru.

Joi, Adriean Videanu deja stia din ce fonduri au fost extrasi banii si tinea sa ceara induplecare de la firmele de reabilitare a infrastructurii Capitalei, intrucat nu-si vor primi banii la timp din cauza sumei lipsa din bugetul primariei.

Jocul murdar al lui Videanu nu este decat o continuare a ceea ce a inceput sa faca Traian Basescu, pe vremea cand era primar general. Actualul sef al statului a fost cel care si-a dat semnatura in beneficiul lui Costica Constanda, in anul 2003. La vremea aceea Traian Basescu i-a “retrocedat” parcul Bordei lui Costica Constanda, care de fapt nu a avut niciodata acte pe acel teren. Cu alte cuvinte, am putea spune ca Basescu i-a facut un mic cadou de 33.000 de metri patrati lui Constanda.

“Cadou” facut pe spinarea cetatenilor Capitalei, care erau la un pas distanta de a ramane fara spatiul verde, intrucat omul de afaceri dorea sa ridice numeroase imobile pe cei peste 30.000 de metri patrati.

O solutie pentru rezolvarea acestui caz, care nu duce decat la pierderi pentru bugetul Primariei si implicit la pierderi pentru bucuresteni, este data de catre Partidul Conservator.

PC a depus la Senat o initiativa legislativa care prevede exproprierea lui Constanda si despagubirea acestuia cu actiuni la Fondul Proprietatea.Senatorul conservator, Marius Marinescu, i-a cerut vineri, 7 martie, in mod public, premierului Tariceanu sa-l exproprieze pe Costica Constanda.

“Ii cer public primului-ministru Calin Popescu Tariceanu sa emita o ordonanta de urgenta prin care sa il exproprieze pe domnul Constanda de Parcul Bordei. Conform legii, domnul Constanda ar urma sa primeasca actiuni la Fondul Proprietatea. Daca vrea, premierul poate reda mai repede Parcul Bordei bucurestenilor. In caz contrar, initiativa noastra (a conservatorilor, n.r.) de la Senat va face acest lucru (…) Sunt curios sa vad care parlamentari vor coaliza cu trioul ilegal Basescu-Constanda-Videanu”, a precizat Marinescu.