Israel-Gaza: oficialul Hamas prezice incetarea focului ,,intr-o zi sau doua”

Un inalt oficial al Hamas a declarat ca se asteapta ca militantii din Israel si Gaza sa ajunga la incetarea focului ,,intr-o zi sau doua”, pe masura ce continua atacurile transfrontaliere. Dar premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri ca este ,,hotarat sa continue” pana cand ,,calmul si securitatea vor fi restabilite cetatenilor israelieni”.

Joi au avut loc peste 100 de atacuri aeriene israeliene asupra infrastructurii Hamas din nordul Gaza. Militantii palestinieni au ripostat cu rachete asupra tintelor din Israel.

Luptele din Gaza au inceput dupa saptamani de tensiune israeliano-palestiniana in Ierusalimul de Est ocupat, care au culminat cu ciocniri intr-un loc sfant venerat atat de musulmani, cat si de evrei. Hamas, care controleaza Gaza, a inceput sa traga rachete dupa ce a avertizat Israelul sa se retraga de pe site, declansand atacuri aeriene de represalii.

Copiii care au murit in conflict

Cel putin 227 de persoane, inclusiv peste 100 de femei si copii, au fost ucisi in Gaza pana acum, potrivit ministerului sau de sanatate. Israelul a declarat ca cel putin 150 de militanti sunt printre cei ucisi in Gaza. Hamas nu ofera cifre despre victimele luptatorilor.

In Israel, 12 persoane, inclusiv doi copii, au fost ucisi, spune serviciul sau medical. Israelul spune ca aproximativ 4.000 de rachete au fost lansate catre teritoriul sau de catre militantii din Gaza.

“Cred ca eforturile in curs privind incetarea focului vor avea succes”, a declarat oficialul politic Hamas, Moussa Abu Marzouk, pentru televiziunea libaneza al-Mayadeen.

“Ma astept sa se ajunga la o incetare a focului intr-o zi sau doua, iar incetarea focului se va face pe baza unui acord reciproc”.

Comentariile vin pe masura ce presiunea internationala creste asupra Israelului si a militantilor palestinieni pentru a pune capat ostilitatilor.

O sursa de securitate egipteana a declarat agentiei de stiri Reuters ca cele doua parti au convenit in principiu asupra incetarii focului dupa asistenta mediatorilor, dar negocierile erau inca in curs.

Ce spune legea despre lupte

Miercuri, presedintele Biden a tinut al patrulea apel cu domnul Netanyahu de cand a inceput conflictul. Intr-o declaratie publicata de Casa Alba se spunea : ,,Presedintele i-a transmis prim-ministrului ca se asteapta astazi la o escaladare semnificativa pe drumul catre incetarea focului”.

Cea mai recenta licitatie pentru o rezolutie a Consiliului de Securitate al ONU care solicita incetarea focului, lansata de Franta, a esuat miercuri, cand SUA au spus ca ar putea ,,submina eforturile de decalare”.

Care este ultimul lucru pe teren?

Luptele au aratat putine semne ca au renuntat peste noapte. Israelul a lansat o serie de atacuri aeriene asupra Gaza in primele ore ale zilei de joi, distrugand doua case. Medicii au spus ca patru persoane au fost ranite intr-un atac aerian asupra orasului Khan Younis.

Israelul apara strategia Gaza pe masura ce numarul mortilor creste

De ce Gaza este neclara pe Google Maps?

Israelul a declarat ca a vizat ,,site-urile de lansare a rachetelor cu mai multe barili si compusii de aparare aeriana” apartinand Hamasului.

Sirenele rachete au putut fi auzite in orasul israelian Beersheba si in zonele din apropierea frontierei Gaza, in timp ce militantii din Gaza au tras rachete. Nu au fost raportate victime.