Guvernul a decis “Amnistie fiscala” pentru cantaretii bisericesti

curtea de conturi

In monitorul oficial 803 de astazi a fost publicata o ordonanta de urgenta prin care Guvernul exonerează 473 de persoane reprezentând personal auxiliar al cultelor religioase de la returnarea unor sume considerate necuvenite de catre Curtea de Conturi, stabilind totodată ca de la apariţia actului normativ plăţile în aceste cazuri să fie sistate.

În baza unei ordonanţe din 2001, de la bugetele locale este acordat, la cerere, un sprijin financiar pentru 18.951 persoane din categoria personalului neclerical angajat în unităţile ce aparţin cultelor religioase din România.

Curtea de Conturi a identificat, in urma controalelor la bugetele Consiliilor judetene, ca au fost alocate sume uriase pentru personalul auxiliar al Bisericii, pe care tot Guvernul Ponta l-a declarat, in urma cu cateva luni, personal clerical.

De exemplu, raportul Curtii de Conturi efectuat in 2012 la Consiliul Juedtean Sibiu a constatat ca autoritatile locale  au supraevaluat prevederile bugetare la cheltuielile cu personalul neclerical cu suma de 3.085 000 lei, adica aproape 1 milion de dolari. Acelasi raport din 2012 spune ca a inregistrat “Abateri privind utilizarea conform destinației a sprijinului financiar s-au consemnat la UATJ Sibiu, unde s-au efectuat plăți din bugetul local estimate la 1.932 000 lei, reprezentând contribuţii la salarizarea personalului clerical care are funcţia de „cantor”, deşi potrivit reglementărilor legale personalul clerical este salarizat din bugetul de stat”.

Din cauza controloalelor Curtii de Conturi, in 2014 cantaretii bisericesti au ramas timp de 3 luni fara salarii, iar unii dintre ei au fost somati sa returneze sumele pe care le-au primit drept salariu. Dupa interventia Patriarhiei, plata salariilor a fost reluata, iar acum ordonanta de urgenta ii scuteste pe cei somati sa dea inapoi sumele invocate de Curtea de Conturi.