Cretinismul de presa: Antena 3, acuzata ca a fabricat subiectul Ioana Basescu – GAZPROM. PLUS VIDEO ANCHETA ANTENEI 3

GAZPROM

Aud ca si Ion Cristoiu, marele “parinte al presei”, scrie pe Facebook acelasi lucru. Nu stiu daca sa rad sau sa ma enervez. Ca sa nu le mai treaca prin cap spalatilor pe creier sa sustina aberatii, le explic eu cum sta treaba.

In primul rand ca domnii de la ReporterVirtual si domnul Cristoiu emit aceste elucubratii fara sa tina seama ca aseara, la Antena 1 si la Antena 3, a fost difuzata o ANCHETA. Cu fapte, date, nume, marturii, documente. Daca nu au vazut-o, o pot gasi pe site-ul Antenei 1.

In al doilea rind, era absolut firesc ca dupa aceasta ancheta, reporterii Antenei sa solicite reactii din partea decidentilor. Si, pt corecta informare a domnului Ciocazeanu, reporterul care a pus intrebarea astazi, la palatul Victoria, nu era de la Romania TV, ci era reporterul acreditat al Antenei 3, Maria Toader. Si ar fi fost culmea sa nu il intrebam si pe Basescu, doar ca sa nu-l deranjam cumva!

In al treilea rand, tot pentru corecta informare a domnilor Ciocazeanu si Cristoiu, ancheta Ioana Basescu-Gazprom a fost facuta ca la carte, asa cum nu prea se mai fac anchete in presa scrisa, cu munca titanica de documentare si verificare a informatiilor, cu deplasari in tara, discutii cu martori, cu persoanele implicate, cu corespondenta cu Ioana Basescu, CARE NU A NEGAT INFORMATIILE, si cu rusii de la NIS, care NU AU NEGAT INFORMATIILE. Daca doresc, domnii sus-numiti, la fel ca si domnul Basescu, pot sa consulte cele 200 de pagini de documente la sediul Antenelor. Poate obtin si niste autografe de la colegii mei .

si iata si varianta sustinatorilor lui Traian Basescu, de pe acel site:

“Două întâlniri cu presa – una, avându-l în centrul atenţiei pe Victor Ponta, cealaltă, pe Crin Antonescu – au demonstrat cum se poate fabrica un subiect de presă printr-o simplă întrebare “servită” celui chestionat. Scopul: să-ţi loveşti adversarul politic (Traian Băsescu, în cazul de faţă), fără să pară că tu ai pus ceva la cale, ci, dimpotrivă, să lase impresia că ai fost “târât” fără voia ta într-un scandal care l-ar privi, de fapt, pe adversarul tău politic.

În timpul briefingului de azi de la Palatul Victoria, un jurnalist l-a întrebat pe Victor Ponta: “Ştiţi că Ioana Băsescu este notarul care lucrează pentru Gazprom în România?”. Primul ministru a răspuns vag. Nu reacţia sa era importantă, ci lansarea în media a unui subiect în măsură să-l pună pe Traian Băsescu într-o lumină proastă.

La scurt timp după conferinţa de presă de la guvern, a urmat ieşirea la rampă a lui Crin Antonescu, de la Palatul Parlamentului. Acelaşi calapod: reporteri, televiziuni, multe camere de luat vedere, public cât cuprinde în spatele acestei desfăşurări de forţe mediatice. Întrebări pentru liderul PNL, iar, la un moment dat, aceeaşi scenă de la Palatul Victoria. “Ştiaţi că fiica preşedintelui Ioana Băsescu este notarul Gazprom în România?”. Acelaşi răspuns vag ca şi în cazul lui Victor Ponta, de această dată, din partea lui Crin Antonescu.

“Reporter Virtual” a aflat că întrebările ridicate la fileu celor doi lideri USL aparţineau, în ordine, reporterilor de la televiziunile de ştiri deţinute de mogulii Ghiţă şi Voiculescu – România TV şi Antena 3. La prima vedere poate părea o coincidenţă, însă scenariul seamănă leit cu cel de la finele anului trecut, când un reporter al Antenei 3, acreditat la guvern, invocând “surse bancare”, l-a întrebat pe ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, dacă e adevărat că a fost sunat de Traian Băsescu pentru a-l menţine în funcţie pe Radu Gheţea, preşedintele CEC. Aşa a fost fabricat subiectul implicării preşedintelui în scandalul “Nana-CEC”, iar preopinenţii politici Ponta şi Chiţoiu au avut la îndemână scuza că au fost băgaţi fără voia lor în toată această nebunie.

De ce să aleagă o astfel de metodă, “pe după ureche”, în loc să arunce “bomba” direct în presa “antibăsistă”? Pentru simplul motiv că o întrebare aparent nevinovată, care implică familia preşedintelui, poate fi auzită simultan de telespectatorii şi ascultătorii tuturor trusturilor media care urmăresc în direct o conferinţă de presă. Apoi, o astfel de întrebare (“Ştiaţi că fiica lui Traian Băsescu este notarul celor de la Gazprom?”), auzită de toţi ziariştii prezenţi la eveniment, le poate trezi acestora curiozitatea şi interesul jurnalistic legitime pentru a demara propriile investigaţii. Rezultatul? Focus pe Traian Băsescu, întrebări, imagini cu fiica preşedintelui, eventual o comisie parlamentară de anchetă, acuzaţii de corupţie şi de îmbogăţire pe nedrept, scandal, tam-tam, circ, agenda publică ocupată cu “afacerile familiei Băsescu”. Într-un cuvânt, manipulare. Din păcate, cu ajutorul meseriei de ziarist…”

marian
16/01/2014 AT 10:59 PM
Hai sictir!

Cosmin Iacob
16/01/2014 AT 11:59 PM
Genul ăsta de anchetă de care pomeneşti, nu cred că se învaţă într-o şcoală de jurnalism, ci poate pe la IMA (Intact Media Academy…). Aici poate am fost cam subiectiv, chiar nu am idee ce se învaţă pe acolo, dacă se face într-adevăr ceva. Revenind la subiect, am încercat să găsesc aceste “documente” menţionate în articol pe site-ul Antenei 1 şi… nu prea mi-am dat seama care sunt acelea. În mintea mea de om (normal şi fără afinităţi politice, care dacă nu scrie “muie, Băse!” nu înseamnă că sunt “băsist”) un act doveditor ar fi o hârtie cu ştampilă şi semnătură, o probă video, chiar şi declaraţiile unor martori de bună credinţă – fiind vorba totuşi de un contract nu văd rostul acestora din urmă. Între dovezile fantastice menţionate în articol văd doar nişte declaraţii ale unor benzinari particulari care este posibil să fi refuzat oferta de preluare a celor de la Gazprom sau pur şi simplu să nu fi fost ofertaţi deloc. Cred că ar fi mai simplu să consultaţi pagina http://www.zf.ro şi să vedeţi articolele din ultimul an despre Gazprom-NIS, aţi avea informaţii mult mai corecte (strategii de extindere ale grupului în România, planuri etc.). De ce oare ziariştilor de la ZF le-au fost oferite răspunsuri şi Antenei nu? Simplu, unii caută să prezinte nişte chestiuni economice în cel mai transparent mod, iar alţii caută căcatul de sub preş, iar dacă acesta nu există vin cu el de acasă. Ăsta este un principiu jurnalistic de tip tabloid. Acum să ne gândim altfel: să presupunem că sursele au avut dreptate şi Ioana Băsescu a fost notarul care a intermediat intrarea ăstora. Şi care este problema? A luat bani ilegal? Este un contract între două firme private. Poate că nu este asta cel mai bun notar din univers, dar ca mare grup care vrei sa intri pe o piaţă nouă unde te duci când ai nevoie de un notar? La Nea Ion de la colţ? Iei şi tu pe unul ceva mai cunoscut, care poate îţi face o ofertă bunicică. Nu cunosc detalii, dar nici nu mă interesează foarte mult subiectul, doar că mă enervez când văd atâtea aşa-numite anchete de tot rahatul.

huzaru-kultural
17/01/2014 AT 7:49 AM
Nu inteleg ce pretentii poti avea de la Halpert sau Ciocazanu, ca de Lovin in afara de cateva babete in cautare de aventuri, nu mai stie nimeni

Garibaldi
17/01/2014 AT 10:11 AM
Stimati domni pupincuristi au fost si in loc sa scada numarul lor vad ca s-au inmultit oare de ce?
Analizand care sunt acestia, realizam foarte repede ca majoritatea jurnalistilor care nu sunt stapani pe meseria lor sau vor castiguri usoare(fara munca)se arunca in “marea pupincuristilor”. Rusine domnilor.Ce bine ar fi pentru sanatatea noastra sociala, daca mass media romaneasca ar fi ca cea din afara tarii si anume sa contina numai informatia pura asa cum este culeasa de la sursa si sa nu ni se bage in cioc ca la puii de vrabie deoarece noi nu suntem fara aripi si puf sa nu putem vedea REALITATEA PURA.
Succes domnilor poate economia de piata sau piata economiei v-a va cobora cu picioarele in salariul ramanesc.

Stoie
17/01/2014 AT 2:52 PM
Al dracu’ Basescu asta, ba e in genunchi la UE si SUA, ba e mana in mana cu rusii…
Cand placa se strica si UE creste in popularitate, apare ca e cu rusii…
Cand scade putin increderea in UE, e in genunchi la Merkel, Reading si restul.
Al dracu cum reuseste el de unul singur sa ii bage si la inchisoare pe Nastase, Voiculescu si Fenechiu, si sa faca jocuri trans-atlantice si ultra-siberiene in acelasi timp. Asta bineinteles, in timp ce se lupta la baioneta cu cei 7.4 milioane de romani, tragand dintr-o sticla de whiskey, fumand ca un turc si dand la buci la o blonda faimoasa.
Cate ore are o zi de-a lui Basescu? O fi Chuck Norris?
Mai dragilor, daca omul asta ar face atatea de unul singur, cred ca ar trebui pus pe soclu alaturi de Napoleon, nu terfelit in ultimul hal cum faceti de atata vreme…

georgeantonov
17/01/2014 AT 3:56 PM
La multi ani Adriana, eram oarecum ingrijorat, din pricina ca nu dadeai semne de viata… pe blog. Acum sunt mai linistit,iar ancheta este CUTREMURATOARE. La puscarie cu ei! Iti sugerez, insa, alte doua subiecte ce merita investigate: 1. Cati banuti a castigat si de la cine, ca notar, Ioana Tariceanu pe vremea cand fostul ei sot era premierul Romaniei; 2. O ancheta asupra terenurilor agricole arendate/inchiriate de Dan Felix Voiculescu de la ADS. Astept sa vad, cat mai curand, in prime time, pe A1 si pe A3 (A2 iese din discutie, deoarece iarna este ceata), rezultatele celor doua investigatii.
P.S. Esti o scumpa Adriana, ai coloana vertebrala si nu-i faci jocul turnatorului Felix. Esti de apreciat pentru caracterul tau.

costelus
17/01/2014 AT 8:03 PM
ciocazan o ia la cioc

D A
17/01/2014 AT 9:57 PM
Un Presedinte platit din bani publici este OBLIGAT sa raspunda la TOATE INTREBARILE presei; daca intrebarile incomodeaza , raspunsurile si atitudinea pot sa-l urce sau sa-l coboare in ochii contribuabililor! Fiecare pasare pe limba ei piere!

Ilie
19/01/2014 AT 9:14 PM
Nervozitatea lui Basescu isi are originea in agenda sa personala. In cautare disperata de repozitionare, de sprijin extern (pentru ca intern nu mai are cum) si mai ales de o forma de imunitate, Basescu a vazut oportunitatea de a “puncta” in relatia sa cu NATO printr-o vizita in Israel si Palestina in care sa-si arata angajamentul personal ferm pro-NATO si pro-USA. Eee, fix in saptamana dinaintea vizitei a iesit la iveala faptul ca Basescu avea relatii “pe parte economica” (cum ar spune Becali) exact cu “echipa” concurenta… Asta cam scade sansele lui Basescu ca Secretar General NATO… si l-ar lasa fara dorita (necesara, pentru el) imunitate. Oare ce ar fi facut partenerii euro-atlantici daca ar fi avut aceste informatii in perioada referendumului din 2012? Poate nici Curtea Constitutionala nu l-ar mai fi “returnat” la Cotroceni!?

coco
20/01/2014 AT 2:24 PM
Aceasta mare ancheta este un fassss incredibil! Gazprom este o firma privata care a facut achzizitii si avea nevoie de un notar, conform legii. Putem presupune o spaga mascata pentru Base, asta da, putem specula, doar ca este complet acoperita de acte si, din punct de vedere legal, este inatacabila. Ce ne facem insa cu contractul direct de consultanta incheiat de Ponta si complexul energetic Turceni si de multe alte contracte incheiate de Sova-Ponta, toate de consultanta, cu nenumarate entitati de stat. daca Base a luat spaga de la rusi….. Ponta sa inteleg ca a luat de la intregul popor roman….

sandi
26/01/2014 AT 5:33 PM
Lovin asta de la ReporterVirtual este un cripto-basist !!! De mult nu mai citesc ce-i fata mintea !

h
03/02/2014 AT 1:30 AM
sugeti peoula ba jigodii pesediste. ciuma rosie. comunistii resapati. sa va iau neamu in pula de panarame nenorocite!

georgeantonov
22/02/2014 AT 6:18 PM
Adriana, acum am auzit, din surse, ca dupa fuga lui Ianukovici se inchide A3. e adevarat?

alonso
16/05/2014 AT 11:16 AM
niciun articol pe blog? nimic despre pro-rusul ponta si regimul de tip putinist pe care vor sa il instaureze din 2015? bag mana in foc ca se vor umple de kaghebisti structurile statului daca ponta devine presedinte