Sfaturi pentru reducerea indicelui glicemic

Indicele glicemic masoara carbohidratii pentru a afla modul prin care ei cresc glicemia (zaharul din sange) in corpul uman dupa fiecare masa.

Valorile normale ale glicemiei (glucozei) in sange sunt:

– glicemia a jeun: 65-110mg/dl

– glicemia la 2 h, dupa administrarea a

75g glucoza: <140mg/dl.

Cresterea glicemiei (hiperglicemia) este caracteristica in diabetul zaharat. Asa cum se stie, aceasta este de mai multe tipuri, printre care cele mai frecvente sunt: diabet zaharat tip 1, diabet zaharat tip 2 si diabet gestational (este diabetul ce apare prima data in cursul sarcinii).

Diabetul este o boala cu evolutie indelungata, aparuta prin alterarea secretiei de insulina si/sau modificari ale actiunii acesteia. Unul din criteriile importante de diagnostic al diabetului este o glicemie a jeun (pe nemancate) ≥ 126mg/dl si glicemia la 2 h, dupa administrarea a 75g glucoza ≥200mg/dl.

Diabetul zaharat tip 1 se caracterizeaza printr-o scadere a insulinei pana la disparitia acestuia din organism. Frecventa diabetului tip 1 in populatia generala este de 0,4%, iar la rudele de gradul 1 este de 6%.

Diabetul zaharat de tip 2 se caracterizeaza prin persistenta secretiei de insulina, care este eliberata de pancreas inadecvat sau impeidicata sa actioneze catre periferie. Frecventa diabetului zaharat tip 2 in populatia generala este de 5%, iar la rudele de gradul 1 este de 20%. Deci, este mult mai frecvent diabetul zaharat tip 2 fata de tip 1.

Hiperglicemia mai poate sa apara si in alte boli, de exemplu: unele tumori, intoxicatii, unele infectii, excese alimentare, etc.

Sfaturi pentru mentinerea si reducerea glicemiei in limite normale:

– evitarea kilogramelor in plus, (sa nu devina supraponderal sau chiar obez). Daca esti in acest caz, atunci trebuie sa slabesti cu ajutorul unei diete sanatoase si echilibrata si prin activitate fizica regulata.

– reducerea sau renuntarea la dulciuri, de exemplu prajituri sau sucuri indulcite ne/carbogazoase. In schimbul acestora se pot folosi fructele care sunt si foarte sanatoase.

– consumarea de legume atat crude, cat si preparate, cat mai multe.

– sportul, exercitiile fizice zilnice sunt benefice tuturor. Nu trebuie sa mergi neaparat la sala, se poate face gimnastica acasa sau alerga in parcuri, etc.

– corectarea unor factori de risc ce sunt asociati cu diabetul, cum ar fi: fumatul, hipertensiunea arteriala, colesterolul mare, trigliceridele mari, obezitatea, o viata sedentara, stresanta.

– daca pacientul prezinta diabet zaharat, pe langa regimul igieno-diedetic, el va urma si un tratament cu insulina/medicamentos prescris de catre medicul diabetolog.

Atentie!!! Daca in familie sunt rude cu diabet, observati ca aveti o pofta de mancare mai mare decat de obicei si mancati mai mult sau aveti o sete nepotolita (beti 3-4litri de apa chiar si in sezonul rece) sau urinati peste 2-3 litri in 24 ore, este bine sa va prezentati medicului dumneavoastra pentru investigatii.